2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

"A kormány úgy viselkedik, mint egy uzsorás!"

Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke szerint a kormány uzsorásként viselkedik, mert amikor pénzt kell beszedni, magas inflációs rátával számol (pl. a autópálya matricák drágulása 3,9%-kal), amikor járadékot kell fizetni pl. a nyugdíjak estében, akkor alacsony inflációval (lásd. 3%-os emelés).
2021. január 15. péntek 11:59 - HírExtra

A KSH most hozta nyilvánosságra a decemberi és az egész évre vonatkozó inflációs adatokat. Ebből jól látható, hogy az élelmiszerek jelentős mértékben drágultak. 

2020-ban átlagosan 3,3 százalékkal nőttek az árak az előző évhez képest.

Az élelmiszerek ára 4,9, ezen belül az étolajé 13,7, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 11,8, a cukoré 11,7, a munkahelyi étkezésé 10,2, a párizsi, kolbászé 7,8, a liszté 6,8%-kal, a kenyér 5,9%-kal emelkedett. A sertéshús ára 3,9%-al, a sertészsír, 7,1-el, a szalonna 8,8%-kal drágult. 

Korózs Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt tíz évben a kormány gyakorlatilag befagyasztotta a nyugdíjakat, "miközben azt szajkozza, megőrzi azok vásárló értékét."

Kifejtette: a Fidesz kormányzat minden évben az infláció mértékével növeli a nyugdíjakat, azaz annyival emel, amennyi a pénzromlás mértéke. "Aki a múlt évben nyomorultul kevés pénzből élt, annak Orbán Viktor garantálja, hogy jövőre is nyomorultul kevés pénzből fog élni - hangsúlyozta a szocialista politikus. 

2010-ben a legalacsonyabb jövedelmi tizedben (minden decilisben közel egy millió ember van) élő közül csak 26 ezer fő volt a nyugdíjas. 2020-ra ez a szám felment 270 000 főre. Tehát míg a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkező egy millió ember közül 2010-ben csak 26 ezer nyugdíjas volt, addig 2020-ban már 270 ezer.

Az ellenzéki képviselő arra is rámutatott, hogy míg 2010-ben a nyugdíjasok 4,9 százaléka élt szegénységben, addig 2020-ra ez az arány felment 14,9 százalékra.  

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását