2024. április 26. - Ervin
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Amerikai pucskísérlet: "Aggasztó a magyar helyzet"

Azzal, ami az Egyesült Államokban történik, minden kétség eloszlott azzal kapcsolatban, hogy ez az egész globális jobboldali populista, alt right mozgalom merre tart, mik a céljai, mik az eszközei - írja jegyzetében Jávor Benedek, EP képviselő.
2021. január 7. csütörtök 11:34 - HírExtra

Jávor Benedek írása: 

"Mi, magyarok persze ebben is fényévekkel a világ előtt járunk, és ízelítőt adtunk mindebből már 2006-ban (ami nem, nem ment fel az akkori rendőri túlkapások felelőssége alól, a rendőri és politikai vezetés súlyos hibáit nem törli el visszamenőleg, de segít kontextusba helyezni). 

Világos azonban, hogy mindaz amit Trump, Orbán, Bolsonaro, Kaczynski a hatalomban, Le Pen, Wilders, Salvini és mások pedig hatalmon kívül képviselnek, az belső logikája szerint nem fér össze a demokratikus intézményekkel és eljárásokkal. Hiszen ha "a haza nem lehet ellenzékben", ha a nemzetre leselkedő súlyos veszélyeket kizárólag a populista széljobb háríthatja el, akkor az ő hatalomra kerülésük/hatalmon maradásuk, illetve mások hatalomra kerülésének/hatalmon maradásának megakadályozása szükségképpen fontosabb cél, mint a demokratikus eljárások és intézmények tiszteletben tartása. 

Ezért elkerülhetetlen, hogy ha ez a hatalom veszélybe kerül, akkor akár, ahogy Trump is teszi, a demokratikus berendezkedés erodálásával igyekezzenek megtartani azt. Mindez, ahogy arra sokan felhívták már a figyelmet, előre vetíti a Fidesz várható reakcióját egy esetleges ellenzéki győzelemre 2022-ben. 

A kérdés nem az, hogy nyitott-e egy ország populista jobboldala ilyen megoldások felé (mindegyiké nyitott), hanem az, hogy egy adott ország államberendezkedése, közigazgatása, demokratikus fékei és ellensúlyai képesek-e ellenállni ennek a kísérletnek. 

Az elmúlt napok washingtoni történéseiben nem az az érdekes, hogy agresszív, szélsőjobboldali holdkórosok, a bukott elnökkel felbujtóként a hátuk mögött, kísérletet tesznek egy demokratikus választási eredmény végrehajtásának erőszakos megakadályozására (bár ez is újdonság az elmúlt 150 év amerikai történelmében), hanem az, hogy elég erős-e az Egyesült Államok demokratikus intézményrendszere, hogy ellenálljon ennek a veszélynek (a jelek szerint igen).

És ebből a szempontból aggasztó a magyar helyzet is. Itthon a független intézmények, a fékek és ellensúlyok, a közigazgatás politikai megszállása összehasonlíthatatlanul előrébb jár, mint Amerikában. A magyar kormányzati szereplők az amerikai események kapcsán egyértelműen, nyíltan és aktívan az erőszakot felszító Trump, és a választási eredményeket megkérdőjelező sokaság, a zavargók oldalán állnak. 

Az igazi dilemma nem az, hogy egy esetleges (és itt most ne menjünk bele abba, hogy mennyire lesznek tiszták és demokratikusak a választások) fideszes választási vereség esetén visszatér-e a Kossuth tér (vissza fog), hanem az, hogy az alkotmányos intézmények, a hatóságok, a közigazgatás hova fog állni ebben a konfliktusban, illetve aktívan fellép-e a választási eredményeket megkérdőjelező, és a kormányzat legalább hallgatólagos támogatását élvező megmozdulásokkal szemben. És ma Magyarországon erre sajnos nincs egyértelmű válasz."

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását