2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Borúsabb jövőt jósolnak

Jelentős mértékben rontották az euróövezeti gazdasági teljesítmény várható alakulásáról adott előrejelzéseiket vezető európai gazdaságkutató intézetek.
2020. december 22. kedd 13:01 - HírExtra

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének az MTI-hez kedden eljuttatott beszámolója szerint az ifo és a zürichi KOF gazdaságkutatók, valamint az olasz Istat statisztikai intézet a harmadik negyedévre az euróövezeti bruttó hazai termék 2,7 százalékos csökkenését prognosztizálja. Az előző, szeptember végén kiadott közös előrejelzésükben még 2,2 százalékos GDP-növekedést vártak a kutatók.
    
A 2021-es első negyedévre 0,7 százalékos GDP-növekedést vetítenek előre a gazdaságkutatók legfrissebb prognózisukban, szemben a szeptemberi 1,5 százalékos növekedéssel. A növekedés mértéke a jövő év második negyedévében elérheti a 3,0 százalékot.
    
Az idei harmadik negyedévre vonatkozó növekedési számításaikat viszont felfelé korrigálták az intézetek. A szeptemberi jelentésben még 8,5 százalékos növekedést jeleztek az előző negyedévhez, mostanra azonban a növekedés számításaik szerint lényegesen dinamikusabbnak, 12,5 százalékosnak bizonyult. A harmadik negyedévi javítást és a negyedik negyedévi rontást figyelembe véve az idei teljes évre 7,3 százalékos GDP-csökkenés várható az euróövezetben.
    
Az intézetek növekedési előrejelzését a járvány terjedésének további alakulása és a Brexit tényleges kimenetele árnyékolja be kockázati tényezőként.
    
A bruttó hazai termék egyik legnagyobb összetevője a lakossági fogyasztás a harmadik negyedévben 3,7 százalékkal csökken az intézetek kalkulációja szerint, majd a jövő év első negyedében 0,7 százalékkal, a második negyedévben pedig 2,7 százalékkal növekszik.
    
A kutatók a Brent nyersolaj 51 dolláros árát és 1,22 dolláros euróárfolyamot feltételezve állították fel prognózisukat. Ebből kiindulva a negyedik negyedévben nem változnak a fogyasztói árak a harmadik negyedévhez képest, a jövő év első negyedében viszont 0,3 százalékkal csökkennek, majd a második negyedévben 1,5 százalékkal emelkednek.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását