2024. április 25. - Márk
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Bár a koronavírus okán országszerte csökkentek az albérletárak, az Alföldön még vannak dráguló városok. A változások vonatkozásában két részre oszlik a régió: az Alföld hat megyeszékhelye közül háromban növekedtek, míg háromban csökkentek a bérleti díjak.
2020. december 8. kedd 08:16 - HírExtra

Ahol az áresésnek jele sincs

A debreceni és a nyíregyházi albérletárak emelkedő tendenciájának a koronavírus sem tudta az útját állni. Ezen megyeszékhelyeken az év eleji kisebb stagnálás után hónapról hónapra drágultak a bérleti díjak. Szegeden pedig az évben végig egy árszínvonalon mozgott az albérletek átlag kínálati ára.

Pontosabban, 2020. január és október között a Nyíregyházán kiadó lakások átlagos négyzetméter ára 1700 forintról 1900 forintra emelkedett. Ez egy 50 m² alapterületű albérlet esetében azt jelenti, hogy havonta átlagosan 10 ezer forinttal kellett többet fizetni a tulajdonosnak. Debrecenben is hasonló mértékű volt az árváltozás. Itt szintén 200 forinttal drágult a kiadásra kínált lakások átlagos négyzetméter ára, csak ez esetben 2400 forintra. A két megyeszékhely között tehát a különbség az, hogy míg Nyíregyházán a példában vett albérlet átlagdíja 95 ezer Ft volt idén októberben, addig Debrecenben 120 ezer Ft.

Szegeden az elmúlt tíz hónapban szinte végig stagnáltak az albérleti díjak. Augusztusról szeptemberre volt egy kisebb áremelkedés, mely utána vissza is tért az év közbeni szintre. Így mondhatni a napfény városa stagnáló tendenciájával a kakukktojás. Azok, akik idén Szegeden vettek ki albérletet, átlagosan 2000 Ft/m²-es áron tehették meg.

 

Ahol érvényesült a koronavírus-hatás

Vannak olyan megyeszékhelyek is az Alföldön, ahol a koronavírusnak köszönhetően az albérletek átlagára már megindult a lejtőn. Ide sorolhatjuk Kecskemétet, Szolnokot és Békéscsabát is.

Kecskeméten valójában csak májustól kezdődően csökkentek az átlagos lakásbérleti díjak. Május és július között mintegy 7 százalékkal 2000 Ft/m²-re történt a visszaesés és utána ez egészen októberig stagnált. Szolnokon és Békéscsabán sem folyamatosan csökkenő tendenciáról beszélhetünk. Mindkét megyeszékhelyen voltak kisebb-nagyobb kilengések, de összességében a januári-októberi időszakot tekintve négyzetméterenként átlagosan 50-100 forinttal lettek olcsóbbak. 

Ha a korábbi példákban szereplő 50 m²-es lakással számolunk tovább, akkor azt mondhatjuk, hogy Kecskeméten 100 ezer forintot, Szolnokon 85 ezer forintot, Békéscsabán pedig 72 ezer forintot kellett kicsengetniük a bérlőknek havi szinten. Ha ugyanezt a lakást Budapestre vinnénk, akkor az átlagos bérleti díj már majdnem 170 ezer forint lenne havonta.

 

A hazai kormány novemberben bejelentette a  koronavírus-járvány terjedését gátló intézkedéseket, melyek következtében még inkább megnőhet a kiadó albérletek kínálata. Így az év végéig még további csökkenések várhatóak a bérleti díjakban. Akár azokon a megyeszékhelyeken is, ahol az áresésnek eddig még jele sem volt.

 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását