2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A kínai gazdaság már vidáman pörög

Kilenc éves csúcsra gyorsult a kínai ipari vállalatok nyereségének növekedése októberben, a koronavírus-járvány okozta visszaesést követő helyreállás így már fél éve töretlen.
2020. november 27. péntek 12:27 - HírExtra

A kínai statisztikai hivatal pénteken közölt adatai szerint az ipari vállalatok nyeresége éves szinten 28,20 százalékkal 642,91 milliárd jüanra (97,7 milliárd dollár) bővült a múlt hónapban. A növekedés üteme ezzel csaknem háromszorosra nőtt a szeptemberi 10,10 százalékról, és a legerősebb volt 2011 decembere óta. Csu Hong, a statisztikai hivatal vezető elemzője az adatokhoz mellékelt közleményben mindazonáltal rámutatott: a kiugróan jó eredményhez hozzájárult az is hogy 2019 azonos időszakának adata viszonylag alacsonynak számított.
    
Az év első tíz hónapjában a kínai ipari vállalatok profitja 0,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, 5012,42 milliárd jüanra (761,9 milliárd dollár) bővülve. A január-szeptemberi időszakban még 2,4 százalékos visszaesésről számoltak be éves bázison.
    
A január-októberi időszakban a 41 ipari ágazatból 25-ben bővült a vállalatok nyeresége, ugyanez az év első kilenc hónapjában még csupán 21 ágazatról volt elmondható.
    
Csu Hong szerint az év első tíz hónapját tekintve az ipari profitot elsősorban a berendezéseket gyártó feldolgozóipari vállalatok nyereségének lendületes - 9,6 százalékos - növekedése húzta felfelé. Ezen belül az elektronikai szektor teljesítménye volt a legkiemelkedőbb: áprilist követően ez az ágazat ugyanis folyamatosan kétszámjegyű profitnövekedést tudott elérni, ezzel a január-októberi időszakra az elektronikai iparvállalatok nyeresége 12,6 százalékkal bővült éves összevetésben - húzta alá a szakértő.
    
A statisztikai hivatal felmérése azokra a vállalatokra terjed ki, amelyeknek a fő tevékenységükből származó éves árbevétele meghaladja a 20 millió jüant (2,98 millió dollár).
    
A múlt hét elején közölt adatok szerint Kínában az ipari termelés bővülése októberben is stabil maradt, megtartva a szeptemberben regisztrált 6,9 százalékos növekedési ütemet, amely az idei év eddigi legjobb adata volt. Az év első tíz hónapját tekintve az előző év azonos időszakához képest pedig 1,8 százalékos erősödésről számoltak be.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását