2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Folyamatps árcsökkenés Németországban

Októberben a második egymást követő hónapban csökkentek a fogyasztói árak éves összevetésben Németországban a gazdaságösztönző céllal, időlegesen bevezetett áfacsökkentés hatására - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön.
2020. november 12. csütörtök 14:23 - HírExtra

A végleges adatok alapján októberben az előzetesnek megfelelően, 0,2 százalékos volt a csökkenés az egy évvel korábbihoz képest, az előző havihoz képest pedig 0,1 százalékkal emelkedett az árak.
    
Az éves infláció az októberivel együtt már három alkalommal volt negatív, júliusban 0,1 százalék, szeptemberben 0,2 százalék. A mostaninál nagyobb árcsökkenést legutóbb 2015 januárjában regisztrált a német statisztikai hivatal, 0,3 százalékost.
    
Az árucikkek ára 1,5 százalékkal csökkent októberben az egy évvel korábbihoz képest a szeptemberi 1,7 százalékos csökkenés után. Az energiaipari termékeké a szeptemberi 7,1 százalékos csökkenés után 6,8 százalékkal esett, ezen belül a fűtőolajé 37,2 százalékkal, az üzemanyagé pedig 10,7 százalékkal. Az élelmiszerek 1,4 százalékkal drágultak a szeptemberi 0,6 százalékos emelkedés után, a húsipari termékek 4,1 százalékkal, a gyümölcsök 3,8 százalékkal kerültek többe.
    
Az energiaárak nélkül a fogyasztói árak 0,6 százalékkal emelkedtek októberben.
    
Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált, éves harmonizált fogyasztói árindex (HICP) mínusz 0,5 százalék volt, szintén az előzetes értékkel megegyezően, az előző havihoz képest pedig nem változott. Az Eurostat becslése szerint az euróövezetben 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak októberben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását