2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Megtisztul a Tisza-tó

A Tisztítsuk meg az országot! program keretében az ország összes Vízügyi Igazgatóságán megkezdődtek vagy rövidesen megkezdődnek a munkálatok. Egyik kiemelten fontos helyszín vízügyes szempontból a Tisza-tó, hiszen jelentős és egyre növekvő a turisták száma.
2020. november 11. szerda 13:25 - HírExtra

Fontos, hogy az ideérkezők tiszta, hulladékmentes, jól karbantartott vízi és parti környezetet, valamint létesítményeket lássanak itt tartózkodásuk során. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Tisza-tavi hasznosítók egyaránt abban érdekeltek, hogy a vendégek elégedettek legyenek és jó hírét vigyék a Tisza-tónak.

A vízügy, a halászati hasznosító és Tiszai PET Kupa most együtt takarítja a Tisza-tavat a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. A három szervezet évek óta együttműködik annak érdekében, hogy a Tisza és a Tisza-tó változatos élővilággal és minél tisztább környezettel fogadhassa az ide látogató turistákat és egészséges lakóhelye legyen a helyi embereknek.  

Köztudott, hogy a Tisza és mellékfolyóinak vízgyűjtőterületéről az árhullámmal rendszerint uszadék és kommunális hulladék is érkezik a folyón. A Tisza-tavi öblítőcsatornák zsilipeinek zárt állapota miatt a hulladék nem jut be a tó medencéibe, de a folyón végigvonul és a partszegélyben, a növényzetben fennakad. Évek, évtizedek alatt jelentős mennyiségű hulladék halmozódott fel, amelynek egy részét a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság az országos közfoglalkoztatási programon belül a téli időszakban összegyűjtötte és hulladéklerakó-helyre elszállította. - mondta el Fejes Lőrinc, a kiskörei szakaszmérnökség vezetője.

Hegedűs Gábor, a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. ügyvezetője arról számolt be, hogy habár a halgazdálkodó számára ilyen kötelezettség nincs előírva, a társaságuk évente több millió forintot költ a Tisza-tó partjainak tisztán tartására. A látogatottságtól függően heti egy-két alkalommal utánfutós kisteherautóval szállítják el az összegyűjtött szemetet a lerakóba. Ezért is értékelik nagyra a Tiszai PET Kupának ezt az akcióját, amelyhez minden tőlük telhető személyi és anyagi segítséget megadnak az idén is, ahogyan tették a múlt évben.

A Tiszai PET Kupa és a vízügy évek óta együttműködnek a folyó megtisztításában: együttes erővel sikerült idén márciusban tisztán visszaadni a természetnek a Tiszaszalka határában elhelyezkedő Natura 2000-es területet, illetve a vízügy csapatai több nyári hajós versenyen is eredményesen vettek részt.  A tavalyi év abból a szempontból is különleges volt, hogy rekord mennyiségű hulladékot, 10.000 m3 szemetet távolítottak el közösen a Kiskörei Vízlépcső előtti vízfelületről. 

A PET Kupával a vízügyi szakemberek folyamatosan együttműködnek, önkénteseikkel sokat segítettek a hulladék válogatásában, préselésében és a hulladék (színre válogatott PET palack, további műanyagok, üveg, fém, lámpaégők) újrahasznosításra történő átadásában, elszállításában. A kapcsolat és a közös munka idén is folytatódott, 2020 októberében pedig elkezdődött a Tisztítsuk meg az országot! program végrehajtása, így kézenfekvő volt, hogy a Tisza-tavi hulladék felmérése után az összegyűjtésben is közösen vesznek részt. Ezt a munkát a szervezetek elkezdték, a hulladékok kiszállítása a kijelölt parti gyűjtőhelyekre folyamatosan történik. 

A napokban életbe lépő, szigorúbb járványügyi intézkedéseket szem előtt tartva, a szabályok megfelelő betartásával, a PET Kupa munkatársai a nehezített körülmények ellenére is helyt állnak a Tisza-tó megtisztításában. 

„A Tisztítsuk meg az országot! program keretében zajló ártéri takarítások jó kiindulópontok, azonban az alkalmi vagy kampányszerű akciókon túl hatékony módszerekkel és intézményrendszerrel lehetséges környezetünk hulladékmentes állapotának fenntartása.” – mondta el Hankó Gergely a PET Kupa programvezetője, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője

„Ennek hosszú távon eredményes megoldása az edukációban és szemléletformálásban jelentkezik, főképpen, ha mindenki számára biztosított, hogy ésszerű és elérhető módon, jogszerűen, a környezetet nem veszélyeztető, szennyező, károsító módon tudjon megválni a hulladékától. A jogellenes magatartást tanúsítókkal szemben azonban a határozott, gyors és személyre szabott jogkövetkezmények alkalmazása ne legyen kikerülhető.” – utalt a komplex megoldások fontosságára a szakember.

A tó megtisztításában egész évben fontos szerepe van az önkormányzatoknak, a szolgáltatóknak, szakmai szervezeteknek, így például a lelkiismeretes horgászoknak. A most zajló takarításokból is jelentősen kiveszi a részét a Tisza-tavi Sporthorgász Kft., amely nemcsak a helyi horgászok mozgósításával, hanem a legszennyezettebb helyek feltérképezésével is hozzájárult az akció sikeréhez.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását