2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Bővült a német export

A vártnál nagyobb mértékben bővült Németország exportja szeptemberben, az import pedig enyhén csökkent, így a külkereskedelem erősítette a legnagyobb európai gazdaságot, amely a negyedik negyedévbe átlépve azon küzd, hogy elkerülje a duplaaljú recessziót.
2020. november 9. hétfő 09:20 - HírExtra

A német statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn közzétett előzetes adatai szerint szeptemberben az előző hónaphoz képest, szezonális és naptári hatással kiigazítva, a kivitel értéke 2,3 százalékkal, 103,9 milliárd euróra nőtt, míg a behozatalé 0,1 százalékkal, 86,1 milliárd euróra csökkent.
    
Az augusztusi 15,4 milliárd euró után a kereskedelmi mérleg többlete 17,8 milliárd eurót tett ki, szemben az elemzők által várt 18,2 milliárd euróval.
    
Elemzők az export és az import esetében is 1,4 százalékos emelkedést vártak az augusztusban mért 2,9 százalékos és 5,8 százalékos emelkedés után.
    
A kiigazítatlan adatok szerint az idei év kilencedik hónapjában Németország exportja 109,8 milliárd eurót, importja pedig 89,0 milliárd eurót tett ki. Tavaly szeptemberhez képest az export értéke 3,8 százalékkal, a behozatalé pedig 4,3 százalékkal csökkent.
    
A kereskedelmi mérleg 20,8 milliárd eurós többlettel zárt, míg egy évvel korábban 21,2 milliárd euró volt a szufficit.
    
A folyó fizetési mérleg egyenlege 26,3 milliárd eurós többletet mutatott szeptemberben az előző havi 16,6 milliárd euró után. Tavaly szeptemberben 23,5 milliárd eurót tett ki a többlet.
    
Az év első kilenc hónapjában a kivitel értéke 880 milliárd eurót, a behozatalé pedig 751,1 milliárd eurót tett ki, így a mérlegben 128,9 milliárd euró többlet alakult ki, míg a folyó fizetési mérleg 165,6 milliárd eurós többletet mutatott. Éves összehasonlításban az export értéke 11,75 százalékkal, az importé pedig 9,3 százalékkal esett vissza. A külkereskedelmi többlet 23,73 százalékkal, a folyó fizetési mérleg többlete pedig 6,45 százalékkal csökkent.
    
Az adatokat kommentálva Carsten Brzeski, az ING Ausztriáért és Németországért felelős közgazdásza kiemelte: az export és az ipari termelés még mindig megakadályozhatja, hogy a gazdaság csökkenésre váltson a negyedik negyedévben a koronavírus-járvány miatt újra elrendelt zárlat következtében. Emellett azzal, hogy Joe Bident választották amerikai elnökké, az európai, így a német autógyártást fenyegető amerikai vámfenyegetések is eltűnhetnek.
    
A német gazdaság rekordmértékben, 8,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az export és a fogyasztói kiadások megugrásának köszönhetően, ám a járvány agresszív második hulláma és az új részleges lezárások beárnyékolják a jövőbeni kilátásokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását