2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Magyar Keith Jarrett koncert lemezen

Lemezen adták ki Keith Jarrett 2016-os müpabeli koncertjét - közölte az intézmény az MTI-vel.
2020. október 31. szombat 07:05 - HírExtra

A világhírű amerikai zongorista, Keith Jarrett 2016. július 3-án lépett fel utolsó alkalommal a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A koncertet dokumentáló Budapest Concert című dupla album pénteken jelent meg a müncheni ECM kiadó gondozásában.
    
A zongorista koncertje a Müpa 2015/16-os évadának egyik legemlékezetesebb koncertje volt. A teltházas fellépést - amelynek programját Jarrett két, merőben eltérő stílusú félidőből építette fel - kiváló minőségben rögzítették. A zongorista különösen elégedett volt a koncerttel, lenyűgözte a budapesti közönség nyitottsága és értő figyelme. Egy nemrégiben a New York Timesnak adott interjújában Jarrett a 2016-os európai turnéjának "arany etalonjaként" tekintett vissza a koncertre - írja a közlemény.
    
A részben magyar származású Keith Jarrett 1945. május 8-án született a pennsylvaniai Allentownban, édesanyja családja az egykoron a történelmi Magyarországhoz tartozó szlovéniai Muravidékről (Prekmurje) származik. Kezdetben Miles Davis, Art Blakey és Charles Lloyd együtteseiben zenélt, hogy aztán saját útját járva kialakítsa másokkal össze nem téveszthető stílusát.
    
Amerikai együttesében Dewey Redman szaxofonos, Charlie Haden bőgős és Paul Motian dobos, míg európai kvartettjében Jan Garbarek, Palle Danielsson és Jon Christensen voltak a partnerei. Jack DeJohnette dobossal és Gary Peacock bőgőssel alapított triója új távlatokat nyitott a három hangszer együttműködésében - fogalmaz a közlemény.
    
Keith Jarrett és Manfred Eicher producer, az ECM kiadó alapítójának találkozása egy rendkívül termékeny együttműködés kezdete volt: számos, a műfaj mérföldkövének számító lemezt jelentettek meg, köztük olyan koncertfelvételeket, mint az 1975-ös The Köln Concert, amely a jazztörténet legnagyobb sikerű, milliós példányszámban elkelt szólózongora-felvétele lett.
    
Keith Jarrett, aki 1989-ban a Zeneakadémián, 2007-ben, majd 2016-ban a Müpában lépett fel, egy hete jelentette be visszavonulását - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását