2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Több mint ötszörös volt a túljelentkezés a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által meghirdetett METÁR-pályázaton, amelyben megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termelésre kapható támogatás.
2020. október 27. kedd 09:33 - HírExtra

A MEKH keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte, hogy az innovációs és technológiai miniszter felkérésére júliusban hirdették meg az újabb METÁR-pályázatot, a pályázati dokumentációkat szeptember 15-től október 15-ig lehetett benyújtani elektronikus úton.
    
A beérkezett pályázatokhoz tartozó ajánlati árakat titkosított bontási dokumentumok tartalmazták, amelyek közjegyzői bontása október 20-án volt. A hivatal a vonatkozó rendelet alapján közzétette a pályázók és a pályázatok azonosító adatait, valamint a benyújtott ajánlati árakat is - jelezték a közleményben.
    
A pályázaton mintegy öt és félszeres volt a túljelentkezés, a pályázók 2145 gigawattórára (GWh) igényeltek támogatást a kiosztható 390 GWh-val szemben. Túlnyomó többségük napelemes erőművet tervez építeni, de érkezett pályázat geotermikus és hulladéklerakóból származó gázt hasznosító erőműre is. A pályázó napelemes erőművek összteljesítménye 1335 megawatt (MW).
    
Az ajánlati árak a járványhelyzet és a forint árfolyamának gyengülése ellenére is kedvezőek - hangsúlyozta a MEKH.
    
A legalacsonyabb ajánlati ár 16,18 forint kilowattóránként (kWh), a legmagasabb 26,65 forint, az igényelt mennyiséggel súlyozott ajánlati átlagár 20,66 forint.
    
A hivatal tájékoztatása szerint a 2019-es METÁR-tendernél az igényelt mennyiséggel súlyozott ajánlati átlagár 23,58 forint volt kilowattóránként. A nyertes pályázók átlagos ajánlati ára végül a kis kategóriában 24,81 forint, míg a nagy kategóriában 21,69 forint lett kilowattóránként.
    
A 2020-as METÁR-tender ajánlatai jelentős árcsökkenést valószínűsítenek a 2019-es kiíráshoz képest - mutatott rá közleményében a MEKH.
    
Az eredményhirdetés 2021. január végén várható.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását