2024. április 25. - Márk
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Mi az a linképítés és miért van rá minden weboldalnak szüksége?

Ha keresel valamit a Google-ben, hány oldal találatait nézed vissza? A legtöbben az első oldal feléig, de legfeljebb a végéig jutnak a böngészésben. Az akár több száz találat között nem egyszerű feladat ilyen előkelő helyre kerülni a legnépszerűbb kereső találati listáján. A SEO és a linképítés segítségével azonban nem lehetetlen.
2020. szeptember 1. kedd 16:03 - HírExtra

Ha úgy érzed, nem tehetsz már többet, hogy a felhasználókat a weboldaladra csábítsd, minden hónapban vagyonokat költesz hirdetésekre, de mégsem jönnek a kívánt konverziók, a linképítés segíthet a várt eredményt elérésében. A továbbiakban kifejtjük, hogyan!

Mi az a linképítés?

Nemcsak a felhasználók, hanem a keresőoldalak robotjai is felhasználják a linkeket, hogy tájékozódnak az internet útvesztőiben. A linkeknek azonban nemcsak emiatt jut fontos szerep. A külső forrásokon található, a saját oldaladra mutató linkek ugyanis oldalad hitelességét növelik. Minél nagyobb a hitelességed, annál nagyobb eséllyel kerülhetsz a találati listák élére. 

A SEO 3 pillére

A linképítésnek és a SEO-nak egyaránt fontos szerep jut abban, hogy az oldalad jobb organikus forgalmat bonyolítson, vagyis ne a PPC hirdetések miatt keressék fel. A SEO betűszó az angol search engine optimization szóösszetételből ered és magyarul keresőoptimalizálást jelent. Három fő területe van, melyek egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy a weboldalad keresőbarát legyen. 

A technikai SEO a megfelelő alapokat teremti meg az on-page és az off-page SEO számára. Utóbbi azokat a tevékenységeket jelenti, melyek hatással vannak oldaladra, de azon kívül történnek. Ha off-page SEO faktorokra optimalizálsz, nemcsak domained népszerűségét és forgalmát, hanem hitelességét is növelni tudod. Ebben játszik szerepet a linképítés is. 

Ha termékedet vagy szolgáltatásodat szeretnéd a találati lista első oldalára juttatni, - márpedig ki ne szeretné, ha munkája kifizetődik-  akkor a SEO mindhárom területére érdemes figyelmet fordítani. 

Miért fontos a tudatos linképítés?

Nemcsak az a fontos, hány darab külső hivatkozás, vagy backlink mutat az oldaladra, hanem az is, hogy ezek milyen minőségűek. A hiteles forrásból származó linkek nagyobb értékkel bírnak a keresőrobotok szempontjából, és növelhetik az oldalad hitelességét, míg a rossz minőségű linkek akár csökkenthetik is azt. 

A linkek típusai

Technikai szempontok szerint beszélhetünk szöveges linkről, kép linkről, JavaScript linkről, rel linkről és nofollow linkről is. SEO szempontból a leggyakoribbak a szöveges linkek, de gyakran találkozhatunk olyan megoldásokkal is, amikor egy kép szolgál horgonyként egy linknek. Ebben az esetben az alt attribútumok fontossága még nagyobb, a képet leíró szöveg ugyanis hozzájárul ahhoz, hogy a robotok könnyebben összekössék azt a linkelt oldallal és hitelesként fogadják el

A linkszerzés módja szerint beszélhetünk természetes vagy szerkesztőségi linkekről. Ekkor a külső hivatkozás minőségi forrásból származik, anélkül, hogy megkerestünk volna hozzá bárkit. Ezek a legértékesebb linkek, mivel természetes módon keletkeztek és a Google pozitívan értékeli őket. Ilyen linkekkel találkozhatunk például egy online magazin cikkeiben. Outreach, vagy manuális link akkor születik, ha termékünkkel megkeresünk egy médiumot, bloggert, hírportált, és ő egy cikkéből hivatkozik a saját domainünkre. Ez történhet vendégposzt formájában is, vagyis egy előre elkészített tartalom képében.

A külső linkek mellett a belső linkekre is érdemes figyelmet fordítani. Ezek a saját domainünkön belüli linkeket, és ugyanúgy hozzájárulnak weboldalunk keresőoptimalizálásához. A Google keresőrobotjai bejutva az oldalunkra a belső linkek segítségével készítenek róla térképet, és egy megfelelő hivatkozás megfelelő kulcsszóhoz kapcsolva, ugyanúgy növelheti oldalunk hitelességét, mint egy külső link egy releváns oldalról. 

Milyen a jó link?

A jó link hiteles és releváns, és SEO erőt közvetít. Ha linkszerzésen gondolkodsz, először válaszd ki a domaint, ahonnan hivatkozást szeretnél a saját oldaladra és vizsgáld vagy vizsgáltasd meg! A hitelesség vizsgálatára több módszer és program is létezik.

Relevancia szempontjából még egyszerűbb dolgod lehet. Nézd meg, mivel foglalkozik az oldal, vannak-e olyan témái, amik a termékedhez köthetőek, mennyi bejegyzés elérhető már, ami releváns tartalommal szolgál a termékedhez?

Hogyan szerezhetsz linkeket? 

A linképítésre, vagy linkszerzésre több módszer is létezik. Mivel megfelelő szakértelmet és sok ráfordított időt igényel, a legtöbb cég külső partnert bíz meg a munka elvégzésére. Egy SEO ügynökség nagy terhet vehet le a válladról a linképítés során, képzett tagjaik ugyanis pontosan tudják, mit kell keresni és mire kell figyelni a saját oldalad, és a külső linkeket tartalmazó oldalak esetében. 

A munka első lépése egy backlink audit. Az audit során építő, semleges és káros kategóriákba sorolják a szakértők az oldalad külső linkekjeit. A legjobban az építő kategóriába kerülnek, ezek járulnak hozzá az oldalad organikus helyezéséhez a Google találati listáján. A semlegesek nem sok vizet zavarnak, míg a károsak rontják az esélyeidet. 

A második lépés egy versenytárs elemzés, ami felméri a helyzetedet a konkurenciáddal szemben. Ezután a linképítéshez és vendégblogoláshoz szükséges, keresőbarát szövegeket és tartalmakat kell felépíteni, amihez kulcsszókutatás ad segítséget.

A linképítés eredménye

Üzleti céljaidra szabott linképítés keretében weboldalad hitelessége és a találati listán való elhelyezkedése javulni fog. Ennek hatására potenciális ügyfeleid és partnereid könnyebben rád találhatnak és növekedhet a konverziós arányod hirdetések nélkül is. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását