2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Mit tudhat egy modern fal? Fűteni és hűteni mindenképp!

A fűtőtestek és padlófűtések technikáján túl egy egészen korszerű módon is felmelegíthetjük, sőt le is hűthetjük otthonunkat. Ez pedig a falfűtés, falhűtés lehetősége. Hogy mit tud nyújtani ez a megoldás, és hogy miért lehet általa egészséges lakóklímát kialakítani, annak minden részletének utánajártunk.
2020. július 15. szerda 07:18 - HírExtra

A hagyományos fűtés

A fűtőtest hőt ad le, ezzel tud melegíteni. Ezt kétféleképpen képes elérni. Vagy felmelegíti a levegőt (konvekciós fűtés), vagy sugárzó fűtés mechanikájával melegít. Ez a legismertebb és legelterjedtebb módja a fűtési technikáknak, és azzal is nyugtathatjuk magunkat ezt a megoldást használva, hogy a fűtőtestek is fejlődtek. Kompaktabbak és kisebbek régebbi típusaikhoz képest.

Azonban tudnunk kell, hogy több hátránnyal is rendelkeznek a fűtőtestek. Először is a levegő cirkulációjával együtt finompor is száll a levegőben általuk. Ráadásul negatívan hatnak a lakóklímára, ugyanis kiszárítják a levegőt, így az ideális páratartalom várhatóan alacsonyabb lesz alkalmazásuk során. 

Egy fal, ami sokat tud – hűt és fűt

A falfűtéses módszer egy innovatív technológia, mely jóval többet ad annál, minthogy hűt és fűt. Kezdjük ott, hogy hatalmas felületen képes leadni a sugárzó hőt úgy, hogy nem a levegőt, hanem a tárgyakat melegíti. Érzésre úgy lehet elképzelni az elektromágneses hullámokat, mint amikor egy kellemes nyári napon a nap süt ránk. 

Aki úgy gondolja, hogy a padlófűtés hasonlóan nagy felületen képes leadni a hőt, mint a falfűtés, annak részben igaza van. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy ebben az esetben korlátozott a hő (28 fok), ráadásul jóval több felület úgymond gátolva van - gondojunk csak a szőnyegekre, bútorokra - a padlófűtés esetében. 

Vakolatba ágyazott fűtés

Érdemes a BIOKAY vályogvakolatoknál kapható szigetelésekre rögzíteni a falfűtéscsöveket. Technikailag persze szerelhetjük közvetlenül a falra is, melyet utána vakolunk. A vakolatot ajánljuk vályogvakolattal elkészíteni annak érdekében, hogy extra kedvező hatásokat is tudjunk biztosítani általa. Hisz az egyenletesebb hőleadás energiahatékonyabb megoldást is kínál. Ebben az esetben is a végső felületképzés lehet a vakolat, de akár tapéta is. A fal teljes felületű hálózása a repedések elkerülése érdekében mindenképp célszerű. Ez 8X8-as, vagy 10X10-es üvegszövethálóval történhet. 

Falfűtés és a vályog

A vályogos szárazépítészeti megoldások nem véletlenül kedveltek a falfűtés kombinálásával. A vályog természetes páraszabályozó rendszerként működik, így biztos, hogy mindig ideálisan szinten tartja (45-55%) a páratartalmat, és emellett még rendkívüli hőtároló tömeggel is rendelkezik. Ráadásul a szálló porral sem kell küzdenünk, és még az elektroszmogot is képes szűrni, mellyel még inkább növeli az előnyök listáját a vályog, mint természetes és nagyszerű megoldás. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását