2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Hogyan takarítsd a lefolyót házilag?

Gyakori probléma, hogy a lefolyó egyszer csak szűkül, végül már nem engedi át a vizet. Főleg a konyhában, ahol a mosogatás miatt gyakran nagy teherrel kell megbirkózni, a dugulás különösen kritikus lehet. Lássuk, mit tehetünk ebben a helyzetben!
2020. június 14. vasárnap 20:03 - HírExtra

Takarítás házilag - természetesen

Léteznek duguláselhárító zselék és kristályok, amelyek képesek lazítani a lerakódásokon, és nagy hatékonysággal tudják tisztítani a lefolyócsövet. Ezekkel csak egy probléma van: a legtöbbjük elég durva vegyszer. Szerencsére ettől finomabb technikával is meg lehet fékezni a szennyeződéseket.

A következő, filléres módszerrel percek alatt megtisztítható a lefolyó: 

  1. Önts egy csésze szódabikarbónát a lefolyóba!
  2. Tölts egy kevés(!) meleg vizet utána, hogy minél mélyebbre hatoljon a vegyszer!
  3. Melegíts fel kb. egy liter vizet egy lábasban, és adj hozzá 3 dl ecetet!
  4. Öntsd a keveréket a lefolyóba! Ha tudod, a tetejét zárd le légmentesen dugóval vagy egy edény aljával.

A keverék erősen habzani fog. Érdemes a művelet alatt nyitva tartani a konyha ajtaját és ablakát is - elképzelhető, hogy a savas-lúgos anyagok reakcióba lépnek a lefolyóban ragadt mosószermaradványokkal is. 

Utána érdemes meleg vízzel még egyszer átöblíteni a rendszert. 

Mit ne tegyél?

Ha dugulást észlelsz, a legjobb, ha azonnal duguláselhárítást kérsz egy szakembertől. Ilyenkor előre megmondják, mennyibe kerül a munka, nem kell aggódnod, hogy a kiszállási díj vagy más előre nem látható költség megdobja az árat.

Súlyosabb esetben, vagy ha valamilyen komolyabb tervezési hiba áll fenn, a szakember meg tud tanítani arra, hogyan szedd szét magad is a szifont. Ezzel csak akkor próbálkozz, ha már teljesen biztos vagy benne, hogy ismered a működését. 

Forró folyadékot csak akkor önts a lefolyóba, ha az kizárólag fémből készült! A műanyag csövek a hő hatására deformálódhatnak vagy kilyukadhatnak. A maró anyagokkal is jobb vigyázni. Takarítás céljából, alkalmanként alkalmazható, de ha rendszeresen kell valamilyen vegyszerrel dolgoznod, mindenképpen szállítsd speciális lerakóba a hulladékot!

Extra védelem

A takarítás mellett a megelőzés is lényeges. Használj lefolyórácsot, népszerűbb nevén “hajfogót” a mosogatóban, hogy ne juthasson ételmaradék a csövekbe! A mosogató legnagyobb ellensége a tészta és a kenyérmaradék - ezek ugyanis meg tudnak dagadni a víztől, és mélyen is dugulást okozhatnak a rendszerben. 

Szintén komoly dugulást tud okozni a liszt. Ha sütsz, és véletlenül nagyobb mennyiség jutott a lefolyóba, dobj egy marék sót a csőbe, és öblítsd le hideg vízzel. Ez segíthet ledörzsölni a szennyeződéseket!

Megfelelő takarítás és a szakértő segítsége lehetővé teszi, hogy még a problémás lefolyókat is éveken át használhasd minden probléma nélkül. Ha meg tudod előzni a dugulást, sok kártól kímélheted meg magad.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását