2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A vállalkozások mintegy harmadának maximum 3 havi megtakarítása van

170 ezer mikrovállalkozásnak 1 millió forint sincs a számláján. A kisebb panziók, az ingatlanügynökök és a nem élelmiszer jellegű kereskedők vannak a legnagyobb bajban. A pénzügyi szakértő szerint ezek a zömében családi vállalkozások hitelekkel élhetik túl a járvány okozta gazdasági válságot - írja az atv.hu.
2020. május 7. csütörtök 17:18 - HírExtra

Judit, egy érdi mikrovállakozás tulajdonosa, aki 28 évvel ezelőtt alapította családi cégét a férjével, azóta is ajándék-, és reklámtárgyakkal foglalkozik: tollakat, jegyzetfüzeteket, pendriveokat értékesítenek. Illetve értékesítenének, ha nem kerültek volna a csőd szélére.

„Mindannyian fizetés nélküliek vagyunk már két hónapja. Nem tudjuk, hogy mire készüljünk. Munkabérrel még valahogy családon belül megoldjuk, de ez nem megy sokáig. Ebben a szférába nagyon sokan vannak olyanok, akiknek esetleg 2-3 hónapra van kitartása, aztán kész” – mondta az ATV Híradónak a kilátásaikról Egri Valérné. 

A KSH legfrissebb adatai szerint tavaly 1 millió 945 ezer gazdasági szervezet működött Magyarországon. Ebből az 1-9 dolgozót foglalkoztató mikrovállakozások száma 500,000 körül mozog. A járvány miatt azonban sok cég tönkrement. 

A Via Credit éves beszámolókon alapuló felmérést készített, több mint 165 ezer mikrovállakozást vizsgáltak. „Az volt a megállapításunk, hogy a vállalkozások mintegy harmada, nem rendelkezik 3 havi tartaléknál több pénzzel” - mondta Papadimitropulosz Alex, a Via Credit Pályázati Tanácsadó ügyvezető igazgatója. 

Ez azt jelenti, hogy mintegy 171 ezer mikrovállalkozásnak kevesebb, mint egy millió forint van a számláján. A felmérésből az is kiderül, hogy főleg az autószervizek, a családi panziók, az ingatlan ügynökök, és a nem élelmiszer jellegű kereskedők vannak komoly bajban. 

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a legnagyobb probléma az, hogy a mikrovállalkozások sok esetben nem tudják külön kezelni a családi és a vállalkozási vagyont. „Ugyanazt az autót használja magán célra, mint vállalkozási célra, a lakásába van bejegyezve, ami egyébként a lakóhelye, miközben a vállalkozásának a fő helye, és ez a vagyon összemosodás teremt egy átláthatatlan helyzetet.” 

Parragh azt is elmondta, a mikorovállalkozások is megkaphatják a munkahelymegőrző támogatást. Ezen felül több hitel is a rendelkezésükre áll, mint például az NKP Hajrá vagy a K+F támogatás.

Forrás: atv.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását