2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Alig van munkanélküli az EU-ban

A piaci várakozásokkal összhangban közel 12 éves mélyponton stagnált a munkanélküliségi ráta az euróövezetben januárban.
2020. március 3. kedd 13:32 - HírExtra

    Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által kedden kiadott jelentés szerint az euróövezet 19 tagállamában a munkanélküliségi ráta szezonális kiigazítással 7,4 százalékon - 2008 májusa óta a legalacsonyabb szinten - állt januárban, csakúgy mint az előző három hónapban.

    Az Európai Unió 27 tagállamában 6,6 százalékon stagnált a munkanélküliségi ráta, ami a havi statisztikai adatok közlése, 2000 januárja óta a legalacsonyabb szint. Az EU-ban is zsinórban a negyedik egymást követő hónapban maradt változatlan a munkanélküliségi ráta. Egy évvel korábban, 2019 januárjában az euróövezetben még 7,8 százalékon, az EU-ban pedig 6,9 százalékon állt a mutató.

    Januárban 14 millió 86 ezren voltak munka nélkül az Európai Unióban, ebből 12 millió 179 ezren az euróövezet tagországaiban. A decemberivel összevetve a munkanélküliek száma az EU-ban 16 ezerrel, az euróövezetben pedig ezerrel emelkedett. A 2019. januárival összevetve az EU-ban 746 ezerrel, az euróövezetben pedig 593 ezerrel fogyatkozott a munkanélküliek száma.

    Az egy évvel korábbihoz képest 19 uniós tagállamban csökkent a munkanélküliségi ráta. Németországban (3,2 százalék) és Romániában (2,9 százalék) stagnált, Észtországban 0,2 százalékponttal 4,5 százalékra (decemberi adat), Szlovéniában 0,2 százalékponttal 4,7 százalékra, Portugáliában 0,3 százalékponttal 6,9 százalékra, Litvániában 0,5 százalékponttal 6,6 százalékra, Luxembourgban 0,5 százalékponttal 5,7 százalékra, Svédországban pedig ugyancsak 0,5 százalékponttal 7,0 százalékra nőtt a mutató.

    A legnagyobb csökkenést Görögországban mérték, 18,6 százalékról 16,5 százalékra (novemberi adatok) esett a mutató. Cipruson 1,6 százalékponttal 6,0 százalékra, Horvátországban pedig 1,1 százalékponttal 6,1 százalékra mérséklődött a ráta januárban.

    A legalacsonyabb munkanélküliségi rátát januárban is Csehországban regisztrálták, 2,0 százalékost, majd Lengyelország következik 2,9 százalékkal és Hollandia 3,0 százalékkal.

    Magyarország esetében az Eurostat statisztikájában a decemberi az utolsó adat: 3,4 százalékon állt a munkanélküliségi ráta, csakúgy, mint novemberben. Decemberben ez a hatodik legjobb érték volt. Egy évvel korábban, 2018 decemberében 3,6 százalékon állt a munkanélküliségi ráta Magyarországon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását