2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Valamilyen új területet készülsz meghódítani? 3+1 tipp, hogy gyorsan tanulj

Akár munkahelyváltásról, akár egy új pozícióval kapott új feladatokról, akár szakváltásról van szó, a változás és a tudatlanság érzése bizony bénító lehet. Ha már megtetted az első lépéseket afelé, hogy önmagad egy jobb verziójává válj, vagyis megpályáztad az új beosztást, vagy jelentkeztél a kiválasztott szakra, akkor “csak” a szükséges ismereteket kell elsajátítanod.
2020. február 18. kedd 21:23 - HírExtra

 

 Akár hiszed, akár nem, ebben is te lehetsz önmagad legnagyobb ellensége, az ismeretlentől való félelem ugyanis nemcsak a kezdő lépés megtételében akadályozhat meg. 

Amikor új feladatokkal kerülünk szembe, amelyekhez úgy érezzük, nincs meg a szükséges tudásunk, hajlamosak lehetünk megfutamodni. Néhány tipp betartásával azonban nemcsak a tanulás mehet majd könnyebben, de meglátod azt is, hogy több mindenre lehetsz képes, mint azt valaha gondoltad volna! Az új kihívások, új lehetőségeket is tartogatnak számodra, ha pedig leküzdöd őket, nemcsak a szakmádban válhatsz jobbá. 

Az ismeretlen terep egyúttal arra is lehetőséget ad, hogy új embereket ismerj meg, akik akár új barátokká is válhatnak. Az élmények mellett a megszerzett készségek új kapukat is megnyithatnak előtted. Elérhetővé válik például egy felelősségteljesebb munkakör, vagy lerövidülhet egy feladat elvégzésének ideje. 

Az új területek persze számos buktatót rejthetnek. Egy új munkakör megpályázásakor még nem feltétlenül rendelkezünk a betöltéséhez szükséges minden tudással, sok munkáltatónál azonban nem is ez számít. Hamarabb felvesznek ugyanis egy pozícióra egy olyan embert, akin látják, hogy kész tanulni és folyamatosan fejleszteni magát, mint egy olyat, aki csak azt hiszi mindent tud. Az önéletrajzokon már nem a precizitás, pontosság, vagy a több éves szakmai háttér számít vonzónak, hanem a kreativitás, optimizmus és jó problémamegoldó képesség. Ahhoz, hogy leküzd az új feladat által a válladra került stresszt, és gyorsabban elsajátítsd az elvégzéséhez szükséges tudást, ezt a néhány tippet érdemes megfogadnod!

Vizualizálj!

A vizualizáció nagy segítség lehet a céljaid elérésében és nemcsak a tanulás során. Az sem baj, ha még nem tudod igazán, miben szeretnél fejlődni, de ha ez már megvan, akkor kicsit könnyebb dolgod lesz. Ülj, vagy feküdj le, csendesedj el egy kicsit! Ehhez készíthetsz egy csésze teát, gyújthatsz egy gyertyát, vagy kapcsolhatsz egy kis zenét is. Valami olyat, ami segít megnyugodni és kitisztítani a fejed. Ezután képzeld el, hol szeretnél tartani az életedben egy év múlva, vagy kettő, esetleg öt! A vizualizáció segíthet a céljaid meghatározásában. 

Ha például öt év múlva egy saját cukrászdát vezetsz, de jelenleg programozóként dolgozol és még életedben nem sütöttél, akkor máris összeírhatod a hiányzó készségeket az álmod eléréséhez. A vizualizáció akkor is segít, ha már egy ideje küzdesz a céljaidért, de a siker még várat magára. Ebben az esetben motivációként kiváló a képzeletedhez fordulni segítségért.

Tűzz ki célokat!

Mindannyian emberek vagyunk, ezáltal pedig egyikünk sem tökéletes. Az egyik legnagyobb hibánk pedig a halogatás, amibe gyakran hajlamosak vagyunk beleesni, különösen, ha nincs mellettünk valaki, aki noszogasson. Könnyebb elkerülni ezt a hibát, ha nemcsak egy nagy célt határozunk meg, hanem több kisebbet is az eléréséhez vezető úton.

Ha például meg szeretnél tanulni spanyolul, legyen az a célod, hogy két éven belül középfokú nyelvvizsgát teszel. Ez nem elérhetetlen, habár mindenkinek a saját időbeosztásától függ, mennyi energiát tud belefektetni a tanulásba. Ahhoz, hogy ezt elérd, adj magadnak határidőket! Például a következő két hétben találok egy szimpatikus nyelviskolát, vagy nyelvtanárt és beiratkozom. Fél év alatt társalgási szintre fejlesztem a tudásom, jövő ilyenkor pedig elutazom Spanyolországba. 

A módszer más területeken is működik, a lényeg, hogy olyan célokat és olyan határidőket fogalmazz meg, amiket teljesíteni tudsz és tartsd is be azokat! 

Együtt könnyebb

Számos olyan készség és képesség van, amit autodidakta módon akár egyedül is elsajátíthatsz, léteznek azonban olyanok, amelyek igénylik a segítséget. Ne félj tanácsot kérni másoktól, nemcsak a tanulási folyamatot könnyítheted meg vele, de akár új barátokra is szert tehetsz ezáltal. Az emberek szeretnek segíteni másoknak, ez ugyanis boldogsághormont termel az agyban, tehát pozitív érzést társítanak a segítségkérőhöz. 

A munkahelyeden kereshetsz egy mentort is, aki azzal, hogy téged támogat, önmaga is jobb szakemberré válhat a területén. Ha erre nincs lehetőséged, böngészd át az online tanulócsoportokat, ahol felteheted a kérdéseidet és szükség esetén új motivációra is találhatsz. 

Ne feledkezz meg a jutalomról!

Persze már az is épp elég nagy ajándék, hogy a kemény munka meghozza a gyümölcsét és sikerül elérned a célodat. Ennek ellenére ne feledkezz meg a jutalomról! Ha a célodhoz vezető úton elérkezel egy mérföldkőhöz, állj meg egy pillanatra és élvezd ki a sikered! Lazíts, hogy feltöltődhess és újult erővel vághass bele a következő feladatba!

 

Ez lehet egy barátokkal töltött este, egy rövid kiruccanás, egy finom vacsora, vagy egy olyan dolog, amit már rég szerettél volna, de eddig halogattad a beszerzését. A lényeg, hogy éreztesd, mennyire elégedett vagy magaddal és az elért teljesítményeddel. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását