2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Hogyan ellenőrizhető az autópálya matrica érvényessége?

Lassan már feledésbe merülnek a szélvédőre ragasztott autópálya matricák, pedig azoknak is volt előnye, mégpedig az, hogy le lehetett róluk olvasni az érvényességet. Az e-matricáknál általában a vásárlást megerősítő e-mail vagy SMS tartalmazza az autópálya matrica legfontosabb adatait. Ha azonban ez valamilyen oknál fogva elveszik, más módon kell a matrica érvényességét ellenőrizni.
2020. február 14. péntek 13:49 - HírExtra

Online lekérdezés rendszám megadásával

Az Autopalyamatrica.hu weboldalán rendszám alapján indítható el a lekérdezés. A rendszámon kívül meg kell adni a gépjármű felségjelét és az e-mail címet, ahová a lekérdezés eredményét küldheti a rendszer. Természetesen a GDPR rendelkezéseinek értelmében el kell fogadni az Általános Szerződési Feltételeket ahhoz, hogy tovább lehessen lépni. 

Ezen a weblapon csak a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. értékesítési hálózatában vásárolt autópálya matricák érvényességét lehet lekérdezni. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. viszonteladóinál (pl. benzinkutak, utazási irodák) vásárolt matricák érvényességéről személyesen vagy a +36 (36) 587-500-as telefonszámon lehet érdeklődni a NÚSZ ügyfélszolgálatán. 

Ha a weboldalon elindított keresés nem jár eredménnyel, szintén a NÚSZ ügyfélszolgálatát kell keresni. Az e-matricák adataiban történt bármilyen utólagos módosítás is csak az ő rendszerükben jelenik meg.

Fontos, hogy a sikeres érvényesség lekérdezés nem felel meg az eredeti matrica vásárlás visszaigazolásának. A kapott információk pótdíjas eljárás során nem számítanak hitelt érdemlőnek, és nem használhatók fel.

Miért érdemes regisztrálni az online matrica vásárlásnál?

Mint a webshopok többségében, a regisztrációnak megvan az az előnye, hogy nem kell újra és újra megadni az adatainkat, hanem néhány kattintással el tudjuk intézni az újabb matricák vásárlását. A regisztrált vásárlók az alábbi kényelmi funkciókat vehetik igénybe:

- Gépjármű adatok gyors előhívása

- Számlázási adatok előhívása

- Egyszerűsített ismételt vásárlás 

- Korábbi vásárlások megtekintése

- Lehetőség az ismételt bankkártyás vásárlásra

- Ügyfélszolgálat igénybevétele

- Átutalásos vásárlás lehetősége
 

Mi a teendő, ha lejárt a matrica érvényessége?

Érvényes autópálya matrica nélkül nem célszerű felhajtani az autópályára, mert ebben az esetben pótdíjat kell fizetni. Matrica nélkül kerülni kell a díjköteles útszakaszokat. Ha valaki mégis felhajt az autópályára, 60 perc türelmi idő áll rendelkezésére ahhoz, hogy a hiányzó matricát pótolja. 

2020. január 31-én körülbelül 2,5 millió éves matrica érvényessége járt le, így nagy valószínűséggel lehet arra számítani, hogy a napokban jónéhányan bánkódhatnak majd a pótdíjak miatt. Még februárban is érdemes éves matricát venni, hiszen ennek érvényessége 2021. január 31. lesz. 

Amennyiben az adott naptári évre szóló matricák mellett 365 napig érvényes matricát is lehet majd vásárolni, még nagyobb igény lesz az érvényességi idő lekérdezésére, mivel eddig az éves matricák esetében ennek nem volt jelentősége.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását