2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Az USA Iránra fúj megint

Az iráni műhold felbocsátásának sikertelen  kísérlete az atomprogram részeként értékelhető - jelentette ki hétfőn közzétett közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.
2020. február 12. szerda 09:39 - HírExtra

    Az amerikai diplomácia irányítójának közleménye leszögezte: "az iráni rezsim műholdak felbocsátását a ballisztikus rakéták kifejlesztését célzó programjára használja fel. A műholdak felbocsátásakor alkalmazott technológiák ugyanis lényegileg azonosak és felcserélhetők a nagy hatótávolságú rendszereknél, köztük az interkontinentális ballisztikus rakétáknál alkalmazottakkal".

    A közleményben megfogalmazott amerikai álláspont szerint minden egyes műhold felbocsátása, függetlenül attól, hogy sikeres-e vagy sem, lehetővé teszi Iránnak, hogy "békés űrprogramnak álcázva gyakorlatot szerezzen olyan technológiák alkalmazásában, amelyek hasznosak lehetnek a rakétaprogramja számára".

    Pompeo úgy vélekedett, hogy a műholdak felbocsátása is bizonyítja az Iránnal az atomprogramjáról kötött megállapodás kudarcát. "A megállapodás megszüntette az Irán rakétakísérleteire és atomfegyver hordozására alkalmas rendszerek kifejlesztésére vonatkozó tiltást és ennek ma látjuk a veszélyes következményeit" - állapította meg a közleményben.

    A külügyminiszter leszögezte, hogy  egy olyan ország számára, amely  leginkább támogatja a terroristákat, nem szabad megengedni, hogy kifejlesszen és kipróbáljon ballisztikus rakétákat.

    A közlemény hangsúlyozta továbbá, hogy az Egyesült Államok továbbra is "óriási nyomást fog gyakorolni" Iránra annak érdekében, hogy meg

    Teherán vasárnap próbált meg Föld körüli pályára állítani egy saját fejlesztésű műholdat, de a kísérlet sikertelen volt. "A felbocsátás sikeres volt, elértük fő céljaink többségét, de a tervezettek ellenére a Zafar műhold nem érte el az orbitális pályát" - mondta vasárnap egy katonai forrás az iráni állami televízióban.

    Irán egyébként 2009-ben állította Föld körüli pályára az első műholdját, s ezt 2011-ben és 2012-ben követték újabbak.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását