2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
A brit belügyminisztérium kedden ismertetett friss adatai szerint meghaladta a 2,5 milliót azoknak a külföldi EU-állampolgároknak a száma, akik letelepedett státusért folyamodtak a brit hatóságokhoz. A magyarok közül eddig több mint 75 ezren kértek tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt.
2019. december 18. szerda 07:13 - HírExtra


 

    A brit kormány döntése alapján azok a külföldi EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen Nagy-Britanniában laknak, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után is maradhatnak az országban, és megmaradnak jelenlegi jogosultságaik is, de  meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért - kell folyamodniuk a brit belügyminisztériumhoz.

    A tárca keddi tájékoztatása szerint ezt november 30-ig 2 592 800-an tették meg.

    A brit kormány becslése alapján jelenleg 3,2 millió külföldi EU-állampolgár és Nagy-Britanniában.

    A kedden ismertetett új lista élén a lengyelek állnak 483 800, a második helyen a románok 411 ezer folyamodvánnyal.
    A magyarok közül 75 400-an kértek tartós letelepedési engedélyt november utolsó napjáig.

    A nagy EU-tagországok állampolgárai közül az olaszok 272 600, a spanyolok 161 100, a franciák 97 400, a németek 70 700 folyamodványt nyújtottak be a múlt hónap végéig.

    A Nagy-Britanniában élő és a Brexit után is maradni kívánó külföldi EU-állampolgároknak a letelepedett jogi státus megszerzéséhez személyazonosságukat kell hitelesen igazolniuk és azt, hogy életvitelszerűen tartózkodnak az országban.

    Emellett be kell jelenteniük, ha korábban elmarasztaló bírósági ítélet született ellenük valamely bűncselekmény miatt.
    A brit belügyminisztérium keddi kimutatása szerint a hatóságok az eddig feldolgozott 2,23 millió kérelem csaknem mindegyikét kedvezően bírálták el, a folyamodványok közül mindössze ötöt - novemberben egyet - utasítottak el.

    Az elbírált folyamodványok 52 százalékában a kérelmezők végleges, az esetek 47 százalékában előzetes letelepedett státust kaptak. Ez utóbbit azok a kérelmezők kaphatják, akik a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában, de ők is megvárhatják az öt év leteltét, és utána megkapják a végleges tartózkodási engedélyt. Az addig eltelő időszakban őket is maradéktalanul megilletik eddig megszerzett jogosultságaik.

    Brandon Lewis belügyi államtitkár a keddi statisztikai ismertetéshez fűzött nyilatkozatában megerősítette, hogy jóllehet Nagy-Britannia a Brexit határnapján, január 31-én kilép az Európai Unióból, a külföldi EU-állampolgároknak legalább 2020. december 31-ig lesz idejük tartós letelepedésük engedélyeztetésére.

    Lewis szerint a Nagy-Britanniában élő külföldi uniós polgárok "hatalmas mértékben hozzájárulnak" az ország fejlődéséhez, és a brit kormány azt szeretné, ha a Brexit után is maradnának. Az államtitkár ezért mindenkit a folyamodvány benyújtására biztatott, hangsúlyozva, hogy az eljárás ingyenes és a kérelmezők sok segítséget kaphatnak szükség esetén.

    A brit statisztikai hivatal (ONS) legutóbbi becslése szerint azonban több mint másfél évtizedes mélypontra csökkent az idei év első felével zárult tizenkét hónapban az Európai Unió társállamaiból Nagy-Britanniába irányuló nettó bevándorlás, nem kis részben azért, mert a közép- és kelet-európai EU-országok állampolgárai közül többen távoztak, mint ahányan érkeztek.

    A kimutatás szerint a június végéig terjedő egy évben nettó 48 ezer volt a tartós letelepülési szándékkal érkező külföldi EU-állampolgárok száma. Nagy-Britanniában 2003 óta nem mértek ilyen alacsony éves nettó EU-bevándorlást.

    Az Európai Unióba 2004-ben felvett nyolc közép- és kelet-európai tagállam, köztük Magyarország nagy-britanniai bevándorlási mérlege a teljes EU-adatsoron belül negatív: ezekből az országokból 37 ezren érkeztek, viszont 42 ezren távoztak Nagy-Britanniából a júniussal zárult egy évben, vagyis a keleti EU-országok nettó bevándorlási egyenlege mínusz 5 ezer volt a vizsgált tizenkét hónapban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását