2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kinek éri meg a Babaváró hitel?

A Babaváró hitel újdonságnak számít az állami támogatást élvező, a gyermekvállalási szándékot pozítívan befolyásoló lehetőségek sorában.
2019. december 10. kedd 08:04 - HírExtra

Az év közepe óta felvehető kölcsön azoknak a házaspároknak kínál anyagi segítséget, akik a következő öt évben legalább egy gyermekkel bővítik a családjukat, vagy legalábbis a hitel futamideje alatt szeretnének gyermeket vállalni. 

Szendrei Ádám segítségével megvizsgáltuk, minden - a fentieknek megfelelő - házaspárnak megéri-e a Babaváró hitel, illetve megérheti-e másoknak is?

A Babaváró hitelről általánosságban

A Babaváró hitel előreláthatóan 2020. december 31-ig, maximum 10 millió forintos, legfeljebb 20 évre igényelhető kölcsön. A kapott összeg szabadfelhasználású, tehát lényegében arra költöd, amire akarod, és ingatlanfedezet sem szükséges a felvételéhez. 

A hitel kamata az 5 éves névleges futamidejű államkötvények hozamához igazodik, ugyanakkor a kamattámogatásnak köszönhetően a futamidő első öt évében az állam átvállalja tőled ennek megfizetését. 

Neked ebben az időszakban kizárólag a kölcsön tőketörlesztését kell teljesítened, valamint kezességvállalási díjat fizetned. Ez utóbbi éves szinten a fennálló tartozásod 0,5%-a, az egy hónapra eső részt a havi törlesztőrészlettel együtt kell kifizetned. 

Minden - a kölcsön ideje alatt - született gyermek után 3 évig szüneteltethető a törlesztés, a második, illetve harmadik gyermek után pedig a tartozás egy részének, illetve egészének az elengedése is kérhető. 

Mi történik akkor, ha nem érkezik új családtag?

Abban az esetben, ha a futamidő első öt évében nem születik legalább egy gyermeke a párnak, úgy a kapott kamattámogatást egy összegben, 120 napon belül vissza kell fizetni az államnak, és a hitel kamata is megemelkedik a hátralévő időre.

Ez alól kivételt képez, ha a gyermekáldás elmaradása meddőségre vezethető vissza.

Kinek éri meg tehát a Babaváró hitel?

Alapvetően elmondhatjuk, hogy minden olyan gyermekvállalást tervező házaspárnak, akik a jogszabályban rögzített feltételeknek megfelelnek. 

Abban az esetben is jó ötlet lehet az igénylés, ha bizonytalan vagy benne, hogy tervezel-e újabb babát a következő években, de konkrét befektetési ötleted van a kapott összeggel kapcsolatban. Például felújítanál, meglévő hitelt törlesztenél belőle, vagy államkötvénybe fektetnéd. Ha a gyermekvállalás mellett döntesz, akkor csak nyerhetsz ezzel a hitellel. Ha viszont meggondolod magad, és nem szeretnél újabb gyereket, akkor a kamatmentesség ideje alatt - más befektetéssel - szerzett hozamból visszafizeted a kamatokat, és vélhetően még nyersz is az ügyleten. 

Azoknak a pároknak, akik ugyan jogosultak lennének erre a támogatási formára, de biztosan nem szeretnének gyermeket vállalni, nem ajánljuk a Babaváró hitelt. Számukra nagyobb kockázatot rejt magában, mint amekkora hasznot lehetne remélni tőle. 

Ha bizonytalan vagy, mi lenne a te helyzetben a legjobb döntés, egy független pénzügyi tanácsadó felkeresésével kezdd az utánajárást!

 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását