2024. április 25. - Márk
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kemény uniós külpolitika kell

Az Európai Uniónak magabiztosabban kell képviselnie álláspontját a külpolitikában, és céljai elérésének érdekében erőt sugározva kell fellépnie, hogy kellő hatalmat tudjon képviselni - Josep Borrell Fontelles, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos találkozójára érkezve hétfőn.
2019. december 9. hétfő 13:04 - HírExtra

    Hangsúlyozta, hogy az uniós tagországoknak egységesen kell fellépniük érdekeik és értékeik mentén. "Nagyra becsüljük ezeket az értékeket, de észre kell vennünk visszaszorulásukat is" - fogalmazott.

    Az uniónak - saját érdekei védelmében - határozottabban kell megszólalnia, és ez nem a hódításról, hanem a nyugodtabb, virágzóbb és igazságosabb világhoz való hozzájárulásról szól - mondta az új külpolitikai főképviselő. Kijelentette, az unió joggal állította, hogy példaértékű a mindenáron megegyezésre törekvő politikája, de versenytársai, riválisai és még egyes szövetségesei is kísértésbe estek, hogy kemény hatalmi pozíciót képviseljenek.

    "Természetesen nem ésszerű ezt a játékot játszani. De még ésszerűtlenebb lenne figyelmen kívül hagyni. Ezért képesnek kell lennünk nem csak reagálni, hanem cselekedni, sőt, szükség esetén szembeszállni velük" - mondta Borrell.

    A főképviselő szerint geostratégiai verseny van újjászületőben. A "hatalmi játszmák" jelenleg Kína, Oroszország és az Egyesült Államok között zajlanak. Véleménye szerint az Európai Uniónak lehetősége van beszállni ebbe a játékba, és valódi geostratégiai szereplővé válni. De annak a lehetősége is fennáll, hogy főként más hatalmak játszóterévé váljon - figyelmeztetett.

    Egy dolog egyértelmű: a tagállamok önállóan nem lesznek sikeresek, még a legerősebbek sem - emelte ki.

    Borrell "nagyon aggasztónak" nevezte a globális helyzetet. A legnyugtalanítóbbak között a bolíviai történéseket, valamint az Ukrajna és Oroszország között kialakult területi vitát nevezte meg. Szavai szerint a kelet-ukrajnai konfliktus és annak megoldása az unió egyik legfontosabb feladatai közé tartozik.

    Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei brüsszeli ülésükön egyebek mellett az EU és Afrika közötti kapcsolatokat tekintik át a 2020-ban tervezett EU-Afrikai Unió miniszteri találkozók és csúcstalálkozó, valamint az Afrikára vonatkozó új átfogó stratégia előkészítése céljából.

    A megbeszélésen a sürgős nemzetközi, aktuális ügyek között áttekintik a líbiai és a bolíviai politikai fejleményeket, valamint az Iránban történt változásokat is az átfogó közös cselekvési terv végrehajtását felügyelő vegyes bizottság legutóbbi ülése óta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását