2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A fogyatékossággal élökért tesz a Párbeszéd

A Párbeszéd határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek a fogyatékossággal élő emberek érdekében - jelentette be a párt frakcióvezetője kedden sajtótájékoztatón.
2019. december 4. szerda 11:21 - HírExtra


 

    Szabó Tímea - a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatóján - azt mondta, hogy Magyarországon közel másfélmillió embert korlátoznak egészségügyi problémáik a napi tevékenységükben.

    A kormányzati intézkedéseket bíráló ellenzéki politikus felszólította a kabinetet, hogy haladéktalanul rendezze a fogyatékossággal élők helyzetét, azonnal fogjon bele az alap- és a szakellátás fejlesztésébe, biztosítsa az ehhez szükséges forrásokat és egészítse ki az önkormányzatok támogatását.

    A határozati javaslatban kezdeményezték, hogy a rászorulók férjenek hozzá az összes számukra szükséges szolgáltatáshoz, a nagy létszámú, bentlakásos intézmények kitagolását az uniós előírások alapján hajtsák végre, az otthongondozási díj esetében pedig ne tegyenek különbséget az alapján, hogy az érintett gyermeket vagy felnőttet ápol. Kérik, hogy a kormány rendezze a fogyatékossággal élő állami gondozott gyermekek helyzetét, hangolja össze a települések akadálymentesítési terveit és alakítson ki egy digitális esélyegyenlőségi stratégiát.

    Szabó Tímea arra szólította fel a kabinetet, alakítsa át a jelenlegi felülvizsgálati rendszert, hogy a sérült embereknek ne kelljen újra és újra azt bizonyítaniuk, hogy valóban nehéz helyzetben vannak.    

    Más témában a Párbeszéd társelnökét kérdezték a hétfői fővárosi hóhelyzetről. Szabó Tímea azt mondta, Karácsony Gergely azonnal reagált arra, a helyszínen mérte fel a gépparkot és a munkaerő-állományt. Az illetékesek azonnal döntést tudtak hozni arról, hogy más területekről csoportosítsanak át munkaerőt - tette hozzá. Megjegyezte, Karácsony Gergely megörökölt egy helyzetet Tarlós Istvántól, aki ezek szerint az elmúlt években nem készítette fel Budapestet egy ilyen esetre.

    Szabó Tímeát kérdezték a dízelüzemű járművek korlátozásáról szóló elképzelésekről is. Azt felelte, hogy nem egyik napról a másikra történnének a változtatások, tízéves távlatban gondolkoznak. Fel kell készülni a következő évtizedekre, amikor a klímaváltozás és a légszennyezettség miatt tíz- és százezrével fognak megbetegedni az emberek - mondta, kijelentve: a dízelek részecskekibocsátása olyan magas, hogy ebben az ügyben lépni kell. Az Európai Uniónak sokkal szigorúbban kell ellenőrizni az autógyárakat, hogy a papíron szereplő részecskekibocsátás megfeleljen a valóságnak - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását