2024. április 23. - Béla
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kompromisszum kell az EU-n belül

Az Európai Unió tagállamainak kompromisszumokat kell keresniük a legnehezebb témákban is - hangsúlyozta többek között a klímapolitikára és az uniós költségvetésre utalva Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Charles Michel, az Európai Tanács megválasztott elnöke keddi közös varsói sajtóértekezletükön.
2019. november 27. szerda 09:15 - HírExtra


 

     A december 1-jei hivatalba lépése előtt az uniós tagállamokat végiglátogató Charles Michel a Mateusz Morawieckivel folytatott tárgyalásait követően elmondta: egyetértettek abban, hogy globális viszonylatban az Európai Uniónak a jelenleginél fontosabb szerepet kellene betöltenie. Javasolta, hogy ennek érdekében az Európai Tanács (ET) decemberi csúcsértekezletén napirendre kerüljön a testület prioritásait megfogalmazó stratégia is.

    Michel meggyőződése szerint Lengyelország fontos szerepet tölt majd be a "nagyobb bizalmon alapuló kompromisszumok" kimunkálásában, többek között a 2020-2027-es uniós költségvetés esetében, amelyről egyelőre nagyon eltérő elképzelések vannak.

    Morawiecki a költségvetésről szólva elmondta, hogy a találkozón részletesen megvitatták a lehetséges új bevételi forrásokat. 
Megerősítette: Varsó támogatja az unió saját bevételeinek növelését. Ez többek között arra vonatkozhatott, hogy Morawiecki az uniós fórumon a brit kilépéssel járó bevételkiesés kapcsán többször javasolta a tagállami befizetések növelését.

    Nagy figyelmet szenteltek a klímapolitikának is - mondta a lengyel kormányfő, kulcsfontosságúnak nevezve a környezetvédelmi vonatkozásokat, a károsanyag-kibocsátás lehető legnagyobb mértékű csökkentését. Egyúttal hangsúlyozta: a klímavédelem során tekintettel kell lenni energiabiztonsági tényezőkre és a tagállamok versenyképességére is.

    A tárgyalás napirendjén az innováció, a védelem, az uniós piac kérdései is szerepeltek, valamint a Kínával és Oroszországgal fenntartott kapcsolatok - közölte Morawiecki. Szerinte uniós színtéren "nehéz tárgyalások" várhatók több fontos témában. Ennek kapcsán hangsúlyozta: fontosnak tekinti a kölcsönös bizalomépítést, egyfajta "új nyitást, új megközelítést", amelyet - mint mondta - a varsói egyeztetés során Michel képviselt.

    Charles Michel a volt lengyel kormányfőt, a jelenleg ellenzéki Polgári Platformhoz közel álló Donald Tuskot váltja az uniós kormányfőket tömörítő Európai Tanács élén. Lengyel kommentátorok ezzel összefüggésben kiemelik, hogy az ET távozó elnöke hivatali minőségében ritkán járt Lengyelországban, meglehetősen hűvös kapcsolatai voltak a varsói kormánnyal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását