2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Indul az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

A Magyar Innovációs Szövetség 2019. október 21-én, az ELTE-n, 29. alkalommal hirdette meg középiskolások számára, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az M5 Csatorna közreműködésével, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból.
2019. október 23. szerda 08:13 - HírExtra
 
Az eseményt Darázs Lénárd az ELTE ált. rektor-helyettese mint házigazda nyitotta meg.

Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke és a MISZ tiszteletbeli elnöke, hivatalosan is bejelentette a 2019-2020-ra kiírt 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, és ismertette a feltételeket. Főként olyan kreatív fiatalokat keresnek, akik felismertek valamilyen műszaki, természettudományos problémát, és van saját ötletük a megoldásra is.

Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka eredményével. A kidolgozandó vagy megoldandó feladat max. 2 oldalas vázlatát 2019. november 27-én, 15 óráig beérkezően lehet feltölteni a www.innovacio/nevezes oldalra. (A verseny részletes felhívása a www.innovacio.hu portálon olvasható.)

Bódis József, az ITM államtitkára, Palkovics László, a verseny fővédnöke nevében, arról beszélt, hogy a versenysorozat megrendezésének célja a fiatalok, a társadalom figyelmét felhívni az innováció, a technológia és a kutatás-fejlesztés fontosságára, ezáltal is elősegítve, hogy a mérnöki, tudományos, természettudományos pályák társadalmi presztízse növekedjen. Tudatosítani kell a társadalomban, hogy alkotó emberek nélkül nincs haladás.

Azok a fiatalok, akik e tématerületeken merülnek el a problémafelvetésekben és a megoldások keresésében, ők ezt nem elsősorban a saját sikereikért teszik, hanem a jövő nemzedékek boldogulásáért. A műszaki- és a természettudományok területén elért sikerek egyszerre hordozzák az alkotás adta örömöt, illetve a gazdasági-, természeti fenntarthatósági és versenyképességi eredményeket.

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke, Kásler Miklós, az EMMI minisztere, fővédnök nevében arról beszélt, hogy napjaink meghatározó fogalma a fenntartható fejlődés. A szókapcsolat értelmezését a közbeszéd gyakran a környezetvédelem fogalmára szűkíti, miközben a fenntarthatóság életünk, az ennek keretét és feltételét jelentő természeti környezetünk, szellemi és anyagi kultúránk és nem utolsó sorban fajunk fenntartását is jelenti.

A folyamatért kiemelt felelősséggel tartozik az EMMI. E fenntarthatóság megvalósításának kulcsa a folyamatosan megújuló és gyorsuló kihívások megújuló válaszaiban: az innovációban rejlik. Az emberi erőforrások újszerű, alkotó mozgósításában, melyre a jelen verseny hívja az elkötelezett fiatalokat.

Ezt követően hét fiatal kapott szót (Novák Blanka, Zsigó Miklós, Dobos Dominik, Székely Bálint, Mészáros Botond, Vámosi Flórián, Pósa Péter), akik prezentáltak arról, hogy a 2019. évben milyen, nemzetközi szinten is kiemelkedő és elismert eredményeket értek el. A fiatalokat bemutatta Ivánka Gábor, a verseny zsűrijének tagja.

Kovács Zsolt, a Startup Campus vezetője elmondta, hogy az üzleti hasznosításra alkalmas pályázatok készítőit a Startup Campus program ingyenesen üzleti és startup forrásszervezési képzésben, mentorálásban részesíti. November közepéig pedig országos roadshow keretében fogják népszerűsíteni a Versenyt, ill. a felhívást.

Végül Gulyás Tibor, az ITM h. államtitkára, köszöntötte a meghívottakat. Kiemelte, hogy nagy jelentőséget tulajdonít ennek a versenynek, mert itt kerülnek kiválasztásra azok a fiatalok, akik a jövőben magas szintű tudományos és innovációs tevékenységet folytathatnak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását