2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Újra repülhet a Boeing problémás gépe

A Boeing még az idén ismét forgalomba állítaná a vitatott 737 MAX típusú repülőgépeit - közölte Gordon Johndroe, a chicagói repülőgépgyár szóvivője kedden újságírókkal.
2019. október 2. szerda 09:02 - HírExtra
 

A szóvivő leszögezte: a gépek ismételt forgalomba állításáról szóló döntés ugyan a szövetségi légügyi hatóság kezében van, de a vállalat arra számít, hogy a pozitív döntés és az engedély hamarosan meglesz, és az idei év negyedik negyedében a 737 MAX-típusú gépek ismét repülhetnek.

Az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA) ugyanakkor közleményben jelezte: a Boeing még mindig nem mutatta be a gépen végrehajtandó, a repülés engedélyezéséhez szükséges változtatások tervét. "Ebből következően még mindig nincs ütemtervünk a repülők ismételt forgalomba állításához" - fogalmazott a hatóság kommünikéje.

A Boeing 737 MAX típusú gépeivel az elmúlt egy esztendőben két tragikus katasztrófa is történt: tavaly októberben az indonéz Lion Air légitársaság vadonatúj gépe Indonézia partjainál, az idén februárban pedig az Ethiopian Airlines gépe a felszállás után zuhant le. A két katasztrófa csaknem 350 halálos áldozatot követelt. Mindkét esetben kiderült, hogy a pilóták korábban jelezték, baj van a gépekkel, a Lion Air gépének szerintük nem is lett volna szabad felszállnia.

Az etiópiai katasztrófa után több légitársaság kivonta a forgalomból a vitatott repülőgép-típusokat, az FAA pedig megtiltotta a gépek üzemeltetését mindaddig, amíg a gyár nem korrigálta a típushibákat. Közben kiderült az is, hogy a Boeing vezetése már az indonéziai katasztrófa előtt tisztában volt a 737 MAX típusú gépek hibáival, de hallgatott róluk.

Dennis Muilenburg, a Boeing elnök-vezérigazgatója szerdán számol be a nyilvánosság előtt a gyár tervezett lépéseiről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását