2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Mit tegyünk autónk teljes biztonságáért?

Az autólopás veszélye csak azt nem fenyegeti, akinek nincs autója. Tévhit, hogy a tolvajok csak a legújabb, drága autókra fenik a fogukat, ugyanis az egészen régi modellek is értékesnek számítanak a feketepiacon, hiszen ha egy autót többé már nem gyártanak, a még úton lévő kocsik alkatrészei igen magas áron értékesíthetők. Bár a tolvajok módszerei rohamtempóban fejlődnek, az autóvédelemi szakemberek igyekeznek egy lépéssel előttük járni.
2019. szeptember 24. kedd 18:35 - HírExtra
 

Cikkünkben összeszedtük, milyen módszerekkel védekezhetsz az esetleges káresetek ellen, hisz mint azt már tudod: jobb félni, mint megijedni - de még jobb felkészültnek lenni és nyugodtan aludni.

Hagyományos riasztók

A hangos riasztók alap védelmi rendszernek számítanak: ma már az összes autó gyárilag rendelkezik egy beépített riasztóval. Elterjedtségük sajnos csökkentett a felhívó erejükön: valószínűleg már te sem kapod fel a fejed, amikor autóriasztót hallasz a közelben, ráadásul a tolvajok is alig pár másodperc alatt képesek elnémítani a hangot. Ennek ellenére mégis azt javasoljuk, hogy a kocsidban legyen riasztó, hiszen szirénázó autóban tevékenykedő tolvajt sem látott még senki...

A hangos riasztóknál eggyel komolyabb megoldás a néma riasztók rendszere, amikor nem maga az autó kezd szirénázni egy esetleges feltörés esetén, hanem a tulajdonos vagy a diszpécser-központ kap jelzést egy GSM-rendszeren keresztül az autótól. Amennyiben beszereltetsz egy ilyen rendszert a kocsidba, jelzés esetén azonnal hívhatod a rendőrséget, vagy akár le is tilthatod a távolból az autódat.

A hangos és néma riasztók rendszere 10-50 ezer forint között mozog a rendszer komolyságától függően.

Kormányzárak, váltózárak

Ezek a zárak azt üzenik az autótolvajoknak, hogy a tulajdonos fel van készülve egy esetleges autólopásra. Már ezáltal is csökkentheted az esélyét annak, hogy épp a te gépjárművedet akarják feltörni és elkötni, hiszen egy kormányzár vagy egy váltózár elijesztheti az amatőr tolvajokat, a profi bűnözőknek pedig megnehezíti a dolgát.

Már a hipermarketekben is kapható egy-egy egyszerűbb kormányzár, de ha komolyabb darabra vágysz, látogass el egy autószaküzletbe.

A kormányzárnál még nehezebben feltörhető a váltózár, hiszek annak feltöréséhez több idő és tapasztalat kell. A váltózár automatikus váltó esetén sokkal nagyobb biztonságot garantál az autónak, ugyanis a kézi váltós kocsikat sebességbe lehet tenni a váltórudazat vagy a huzalok mozgatásával, és kinyomott kuplunggal akár el is húzhatóak.

A kormányzárak és váltózárak ára pár ezer forinttól egészen pár tízezer forintig terjedhet.



Rejtett lopásgátlók


Ha komolyabb védelemre vágysz, mint amit egy kormányzár és/vagy egy váltózár nyújt, szereltess be a kocsidba valamilyen rejtett lopásgátlót!

A hagyományos nyomógombok rendszerét ugyanis szinte kívülről ismerik a bűnözők, ezért egy védelem nélküli autót kevesebb, mint egy perc alatt képesek beindítani. Ha viszont beszereltetsz a kocsidba egy olyan aktivitási láncot, amit kizárólag te ismersz (például jobb első ablak nyomógombja fel, kuplung be, rádió kettes gombja be), sokkal nehezebb dolga lesz a tolvajoknak.
A szakértők szerint, ha a rendszer profin van beszerelve, korrekt védelmet nyújt, de az igazán profi tolvajoknak nem ellehetetleníti, hanem csak megnehezíti a dolgát, mivel ők nem a kapcsolók helyét keresik, hanem a tiltást magát.

A rejtett kapcsolók ára 10-20 ezer forint között mozog.

GSM/GPS alapú rendszerek

Ezek a rendszerek folyamatos, 24 órás védelmet garantálnak a kocsidnak. A GSM vagy GPS alapú rendszerek minden lopásgyanús tevékenységről értesítést küldenek, azaz jeleznek, ha az autót valaki megemeli vagy blokkolni próbálja. Hátrányuk, hogy mélygarázsban nem működnek, és a GSM frekvenciát akár blokkolhatják is, ráadásul a drágább megoldások közé tartoznak.

A kritikusok szerint mechanikus elemek hiányában ezek a rendszerek nem jelentenek védelmet, hiszen csak jeleznek, és kizárólag az autó helyének beazonosítására szolgálnak.

A GSM/GPS alapú rendszerek 30-300 ezer forint között is mozoghatnak.

A mechanikus és elektronikus védelem kombinációja


A szakértők szerint a legerősebb védelmet a mechanikus és elektronikus rendszerek kombinálása nyújtja. Ez egy komplex, összetett rendszert jelent, ami ugyan komolyabb kiadást jelent a tulajdonosnak, de az összeggel arányosan magas fokú védelmet is nyújt. Ez tulajdonképpen egy több pontos autóvédelmi rendszert takar, amit az autó motorterébe építenek be, és ami nemcsak az álló helyzetből történő lopásokat lehetetleníti el, hanem a menet közbeni trükkös rablásokat is.
Ha megtörténne a legrosszabb és autólopás áldozatává válnál, minél előbb tegyél rendőrségi bejelentést!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását