2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kicsit lassult az Unió

Lassult a gazdasági növekedés az Európai Unióban és az euróövezetben is a második negyedévben. A felülvizsgált, de még nem végleges adatok szerint a legnagyobb gazdasági növekedést Magyarország érte el negyedéves és éves összevetésben is a június végével záródott három hónapban.
2019. szeptember 8. vasárnap 14:18 - HírExtra
 

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) pénteken közölt adatai szerint a június végével záródott három hónapban az előző negyedévhez képest szezonális kiigazítással 0,2 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) az euróövezetben és az Európai Unióban.

Az első negyedévben az euróövezetben 0,4 százalékkal, az unióban 0,5 százalékkal bővült a gazdaság az előző három hónaphoz képest.

Éves bázison szezonális kiigazítással az euróövezetben 1,2 százalékkal, az EU-ban pedig 1,4 százalékkal nőtt a GDP az idei második negyedévben. Ez szintén kisebb gazdasági ütem az első negyedévben mért 1,3 százalékhoz, illetve 1,6 százalékhoz képest.

A GDP-statisztika országokra lebontva még hiányos, három országból - Írország, Luxembourg és Málta - egyelőre nincs adat.

Negyedéves összevetésben Magyarország gazdasága nőtt a legerősebb, 1,1 százalékos ütemben. Románia a második, 1,0 százalékkal, majd Bulgária, Dánia, Görögország, Ciprus Litvánia és Lengyelország következett, egyaránt 0,8 százalékos bővüléssel. A legnagyobb csökkenést Nagy-Britanniában mérték, 0,2 százalékosat, majd Németország és Svédország következett (egyaránt -0,1 százalék). Olaszország gazdasága stagnált.

Éves összehasonlításban Magyarország 5,2 százalékos GDP-növekedéssel áll a lista élén, majd Románia következett 4,6 százalékkal és Lengyelország 4,2 százalékkal. A legnagyobb euróövezeti gazdaságok közül Németország 0,4 százalékos, Franciaország 1,4 százalékos, Spanyolország pedig 2,3 százalékos növekedést ért el. Olaszország gazdasága 0,1 százalékkal zsugorodott.

A foglalkoztatottság az első negyedévhez képest az euróövezetben 0,2 százalékkal bővült április-júniusban, és 0,3 százalékkal az Európai Unióban. Az első negyedévben a foglalkoztatás az euróövezetben 0,4 százalékkal, az unióban 0,3 százalékkal bővült.

A tavalyi második negyedévhez képest az euróövezetben 1,2 százalékkal, az unióban pedig 1,0 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma. Mindkét adat 0,2 százalékponttal gyengébb az első negyedévinél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását