2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A patkányírtás módszerei

A patkány az egyik legkártékonyabb rágcsáló, amelyik megjelenhet a házunk körül. Mivel mindenevő, ezért gyakorlatilag bármit képes megrongálni, akár az autónk elektromos vezetékeit is. Mindenhova beköltözik és ha jól érzi magát, csak nagyon nehezen lehet megszabadulni tőle.
2019. augusztus 31. szombat 17:12 - HírExtra
Nagyon szapora állat, ezért egyes városokban törvényileg szabályozott patkányirtás folyik.
 
Az anyagi károkon túl, az állat egészségügyi kockázatokat is jelent, hiszen számtalan betegséget terjeszt, amelyek az emberre is veszélyesek. A patkány Magyarországon is gyakori állat, bárki otthonában megjelenhet.

Alábbi cikkünkben olyan módszereket mutatunk be, amelyek hatékonyan segítenek a patkányok eltüntetésében.

A patkányírtás házi technikái

Gazdaboltokban és háztartási üzletekben is kaphatók patkányírtó mérgek. Ezek általában rendkívül hatásosak, főleg abban az esetben, ha ismerjük a patkány által kedvelt útvonalakat. A patkányok ugyanis ragaszkodnak a kialakított szokásaikhoz, ezért mindig ugyanazon az úton közlekednek.

Fontos, hogy mérgeket csak etetőállomásokkal együtt alkalmazzuk! Erre azért van szükség, mert a szabadon hagyott méreghez a patkányon kívül más állatok, esetleg gyermekek is könnyen hozzáférhetnek. A zárható etetőállomások viszont csak a patkány számára jelentenek veszélyt.



A legtöbb méregbe lassan ható véralvadásgátló szer kerül, ami nem végez azonnal a patkánnyal. Ezek az állatok ugyanis rendkívül intelligensnek, ezért, ha a méreg közelében elpusztul egy társuk, azonnal gyanút fognak.

Másik hatásos módszer a füstölés. Valamilyen borzalmasan kellemetlen szagú anyagot kell hozzá meggyújtanunk, például ként. Itassunk át vele egy kis darab papírt, majd égessük el! Természetesen ezt abban a helyiségben kell megtenni, ahol a patkányok tanyáznak.

Olyan, otthon is fellelhető anyagokkal is próbálkozhatunk, amelyek nem igényelnek különösebb előkészületeket. Régi öregek a foszforral bekent sajtra esküdtek. Ráadásul nem szükséges rögtön foszfor után rohangálnunk, elegendő az a mennyiség, amely egy átlagos gyufaszál tetején is megtalálható. Alaposan kenjünk át vele egy sajtdarabot és tegyük a patkány által használt járatokhoz.

Patkányírtás görény segítségével

Csak kevesen tudják, de egyes állatok nagy segítségünkre lehetnek a patkányok elleni küzdelemben. Az egyik legjobb patkányírtó állat a vadászgörény. A görény a méreteiből adódóan a legtöbb olyan helyre befér, ahova a patkányok befészkelik magukat. A neve is jelzi, hogy ösztönösen képes a vadászatra, még azok a példányok is, amelyek amúgy emberkézhez vannak szoktatva és szelídnek tűnnek.

Ha zsákmányról van szó, egy görény sem ismer lehetetlent és amint megkaparintja a patkányt, kíméletlenül végez vele. De nem csak a fizikai megsemmisítés miatt javasolt a vadászgörényes irtás. A patkányok ugyanis érzik a veszélyt, és ahol a görény megjelenik, onnan azonnal menekülnek.

Amikor már csak a szakember segíthet

Természetesen akadhatnak olyan helyzetek, amikor már ipari méretű patkányírtásra van szükség. llyenkor mindenképpen érdemes szakembereket fogadni a munka elvégzéséhez. Ha egy adott helyen túlságosan elszaporodtak a patkányok, a házi módszerek már nem sokat érnek. A rágcsálóírtásra specializálódott cégek egyedi módszerekkel dolgoznak, a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását