2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Javult az üzleti hangulat

Augusztusban emelkedett a GKI konjunktúraindexe a majdnem két és fél éve nem látott alacsony júliusi szinthez képest. A GKI Gazdaságkutató által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint ebben a hónapban nemcsak az üzleti várakozások javultak, hanem az elmúlt hónapokban hullámzóan alakuló fogyasztói bizalmi index is több mint egyéves csúcsára jutott.
2019. augusztus 26. hétfő 08:56 - HírExtra
 

A GKI fogyasztói bizalmi index augusztusban az előző havi csökkenést meghaladó ütemben nőtt. A lakosság saját pénzügyi helyzetét, és főleg jövőbeli megtakarítási képességét sokkal jobbnak látta, mint egy hónappal ezelőtt. Ez utóbbi legutóbb 2002 augusztusában volt ennél is kedvezőbb. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét is javulónak érzékelte.

Az üzleti szférán belül főleg az ipari, kisebb mértékben a szolgáltatói bizalmi index emelkedett. Az építőiparban viszont folytatódott a derűlátás immár fél éve tartó csökkenése, bár így is messze ez a legoptimistább ágazat.

A kereskedelmi bizalmi index hároméves mélypontjára került. Az ipari bizalmi index - kéthavi csökkenés után - augusztusban érezhetően magasabb lett. Az elmúlt három hónap termelési színvonalának, a rendelésállománynak - ezen belül az exportrendeléseknek -, valamint a készleteknek a megítélése is határozottan javult. A termelési várakozások viszont romlottak.

Az építőipari bizalmi index augusztusban csaknem kétéves mélypontjára esett. A magas- és mélyépítő cégek is borúlátóbbá váltak. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség alig változott, a rendelésállományok értékelése viszont érezhetően kedvezőtlenebb lett.

A kereskedelmi bizalmi index a júliusi csökkenés után tovább esett, s ezzel az elmúlt öt évet jellemző viszonylag keskeny sáv aljához közelít. Az eladási pozíció és a készletszint megítélése jelentősen, a rendelések várható alakulásáról alkotott vélemény (az előző havi drasztikus visszaesés után) kis mértékben lett rosszabb.

A szolgáltatói bizalmi index viszont visszaemelkedett az április szintjére. Az üzletmenet megítélése nem sokat változott, de lényegesen javult a várható forgalomról alkotott vélemény.

A foglalkoztatási szándék augusztusban összességében változatlan maradt, leginkább a szolgáltató cégek körében erősödött, és az építőiparban gyengült. A lakosság munkanélküliségtől való félelme alacsony szinten hullámzik, augusztusban csökkent, amivel soha nem látott alacsony szintre került.

Az áremelési törekvés a júliusi, minden ágazatra jellemző gyengülés után augusztusban vegyesen alakult, az iparban és a szolgáltató szektorban tovább lanyhult - ez utóbbinál 22 havi mélypontjára esett -, az építőiparban és a kereskedelemben viszont érezhetően erősödött - bár a cégek háromnegyede ez utóbbi szektorban sem tervez egyelőre árváltoztatást.

Kissé tovább csökkent a fogyasztók inflációs várakozása. A magyar gazdaság helyzetének megítélése az üzleti szektorban nem változott, a lakosság véleménye azonban a júliusi romlás után kissé javult.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását