2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Élesedő szerb-koszovói feszültség

Pristina megtiltotta a szerb hivatalos személyeknek csütörtökön, hogy Koszovó területére lépjenek, és ezzel tovább éleződött az egyébként is feszült koszovói-szerb viszony.
2019. július 4. csütörtök 13:01 - HírExtra
 

Jetlir Zyberaj, a koszovói külügyminiszter tanácsadója a közösségi médiában azzal indokolta a döntést, hogy Szerbia hamis hírek gyártásával és Koszovó elleni propagandájával veszélyezteti Pristinát, és humanitárius katasztrófa felé sodorja az ország északi, többségében szerbek lakta részét. Mint írta: az intézkedés mindaddig hatályban marad, amíg Belgrád nem hagy fel "fenyegető" viselkedésével.

A koszovói szerbek két napig zárva tartották az élelmiszerüzleteket Észak-Koszovóban, így tiltakozva amiatt, hogy a koszovói kormány novemberben százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árukra. A két ország viszonyának rendezését célzó - még 2013-ban megkezdett - párbeszéd ezután megszakadt. A szerb és a koszovói elnöknek hétfőn kellett volna tárgyalóasztalhoz ülnie, hogy a kapcsolat rendezéséről tárgyaljon, a találkozót azonban lemondták.

Jetlir Zyberaj szerint Belgrád politikai céljainak elérése érdekében "kényszerítette" arra a koszovói szerbeket, hogy zárják be üzleteiket.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

Aleksandar Vucic szerb elnök néhány nappal ezelőtt bejelentette, hogy Szerbia válaszlépéseket fontolgat a büntetővám miatt, de az arról szóló döntést júliusra halasztotta. A koszovói szerbek Belgrádtól várnak védelmet és támogatást, mint mondták, a szerb elnök ígéretet tett arra, hogy egyetlen koszovói szerbnek sem kell majd éheznie. Szerdán Aleksandar Vucic arról beszélt, mindent megtesz annak érdekében, hogy szerb élelmiszer jusson a koszovói szerbekhez, ha kell, akkor "Robin Hooddá válik", és a hegyeken keresztül csempész majd be árut a szerbek lakta területekre.

Pristina szerint a szerb elnök és Belgrád túloz, amikor éhezésről és katasztrófahelyzetről beszél, máshonnan ugyanis igenis érkezik áru Észak-Koszovóba, de az albánok szerint a belgrádi kormány megtiltotta a helyi szerbeknek, hogy máshonnan származó árut vásároljanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását