2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
A brit pénzügyminiszter szerint több tízmilliárd fontjába kerülne a brit költségvetésnek, ha Nagy-Britannia rendezetlen módon lépne ki az Európai Unióból.
2019. július 3. szerda 07:01 - HírExtra
 

Philip Hammond az alsóház keddi költségvetési vitanapján egyenes utalást tett arra is, hogy kész lenne a saját pártja, vagyis a Konzervatív Párt által vezetett kormány ellen szavazni, ha Theresa May távozó miniszterelnök utódja megállapodás nélküli Brexitre törekedne.

A Konzervatív Párt vezetői tisztségéért Boris Johnson volt és Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter verseng. A 160 ezer fős párttagság a következő három hétben választja meg közülük a párt új vezetőjét, aki a következő brit miniszterelnök is lesz.

Kampánybeszédeikben mindketten egyértelművé tették, hogy készek lennének megállapodás nélkül kivezetni Nagy-Britanniát az EU-ból a Brexit október 31-i határnapján, ha addig nem születik egyezség a kilépés feltételeiről.

Philip Hammond azonban a keddi alsóházi vitanapon kijelentette: a rendezetlen Brexit rossz lenne az Egyesült Királyságnak, rossz lenne a brit gazdaságnak és a brit embereknek is.

A pénzügyminiszter szerint éppen ezért nem lenne helyénvaló, ha az új brit kormány kifejezetten törekedne a megállapodás nélküli kilépésre.

Hozzátette: ilyen kormánypolitika esetén az alsóházra hárulna a megállapodás nélküli Brexit megakadályozása. Hammond alig burkolt utalást tett arra, hogy ebben ő is részt vállalna, kijelentve: ő az új kormány beiktatása után is az alsóház képviselője marad.

A brit pénzügyminiszter elmondta azt is, hogy a tárca számításai szerint a brit EU-tagság gazdasági felfordulást okozó rendezetlen megszűnése 90 milliárd fonttal (33 ezer milliárd forint) terhelné meg a költségvetést.

Hammond, aki a kormányzó Konzervatív Párton belül a megállapodás nélküli Brexitet határozottan ellenző frakciócsoport rendkívül befolyásos és tekintélyes frontembere, egy napon belül másodszor figyelmeztette a vezetőválasztási verseny két résztvevőjét a rendezetlen kilépés potenciálisan súlyos költségvetési és gazdasági következményeire, és az ezek ellensúlyozását célzó pénzügyi ígérgetések tarthatatlanságára.

Előző nap a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: azok a költségvetési kiadási ígéretek, amelyeket Boris Johnson és Jeremy Hunt a vezetőválasztási kampányban eddig tett, jelentősen meghaladják a brit költségvetés mozgásterét.

Philip Hammond szerint ezért a következő miniszterelnöknek - ha teljesíteni akarja ezeket az ígéreteket - vagy olyan mennyiségű hitelt kell felvennie, amely messze meghaladja a kormányzat jelenleg érvényes hitelfelvételi korlátait, vagy más területeken kell csökkentenie a kiadásokat, vagy adókat kellene emelnie.

Boris Johnson a kampányban többször - keddi észak-írországi kampányrendezvényén is - kijelentette, hogy ha ő lesz a Konzervatív Párt új vezetője és így az új brit miniszterelnök, az Egyesült Királyság a Brexit október 31-i határnapján mindenképpen kilép az Európai Unióból, akár sikerül elfogadtatni addig a Brexit-megállapodást a brit parlamentben, akár nem.

Jeremy Hunt a vezetőválasztási kampányban tett nyilatkozataiban úgy fogalmazott, hogy ha semmi esély nem mutatkozik a Brexit-megállapodás újratárgyalására október 31-ig, akkor "nehéz szívvel ugyan", de ő is kész lenne megállapodás nélkül kivezetni Nagy-Britanniát az EU-ból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását