2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Putyin restaurátorokat ajánl a Notre Dame-nak

A legjobb orosz restaurátor szakemberek segítségét ajánlotta fel a tűzvészben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház helyreállításához Vlagyimir Putyin orosz elnök francia hivatali partnerének, Emmanuel Macronnak - közölte kedden a Kreml sajtószolgálata.
2019. április 16. kedd 12:04 - HírExtra
  

A Macronhoz intézett táviratában Putyin egyúttal együttérzését fejezte ki a francia államfőnek és népnek a történtek miatt.

"A Notre-Dame Franciaország történelmi jelképe, az európai és a világkultúra felbecsülhetetlen kincse, az egyik legfontosabb keresztény szentély. Az ezen az éjjel Párizsban történt tragédia a fádalom visszhangját keltette az oroszok szívében" - hangzott az üzenet.

Az orosz elnök kifejezte reményét, hogy a székesegyházat sikerül majd helyreállítani, és felajánlotta, hogy ennek érdekében Franciaországba küldje a legjobb orosz szakembereket, akik gazdag tapasztalatra tettek szert a világ kulturális örökségéhez tartozó emlékművek, beleértve a középkori építészet alkotásainak helyreállításában.

Az orosz kulturális minisztérium felajánlotta az ország múzeumainak és minden olyan polgárnak, aki nem közömbös a történtek iránt, hogy gyűjtést indít a Notre-Dame restaurálására.

"Genetikailag belénk van kódolva, hogy segítsünk, hogy a segítségére siessünk mindenkinek, akit baj ért. Ma Franciaországot érte baj, ez súlyos tragédia, és az lenne a helyes, ha megadnánk a segítséget, amit lehet ennek az egyedülálló templomnak a helyreállításához" - nyilatkozott az Interfax hírügynökségnek Vlagyiszlav Kononov, az orosz kultusztárca múzeumi osztályának vezetője.

A Puskin nevét is viselő moszkvai Állami Képzőművészeti Múzeum kedden a Facebookon szolidaritását fejezte Franciaországgal a Notre-Dame, "a világcivilizáció egyik fő emlékművének" leégése miatt. Az intézmény igazgatója, Marina Losak a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a székesegyház helyreállítása az egész emberiség számára fontos.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását