2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Vádat emelnek Netanjahu ellen?

Az izraeli főügyész vádat készül emelni Benjámin Netanjahu miniszterelnök ellen, akinek azonban előtte még lehetősége lesz meghallgatáson érvelnie saját védelmében - jelentette a tizenhármas kereskedelmi tévécsatorna csütörtökön.
2019. március 1. péntek 08:01 - HírExtra
 

Netanjahu ellen három korrupciós bűncselekmény, megvesztegetés, hivatali vesztegetés és csalás elkövetése miatt emel vádat - a meghallgatás eredményeinek függvényében - Aviháj Mandelblitt legfőbb ügyész.

Ezek közül a legsúlyosabb, akár tíz évre is büntethető vád a megvesztegetés, amellyel a négyezres számmal jelölt akta, vagyis a Bezeq telekommunikációs óriásvállalat tulajdonos főrészvényesével, Saul Eloviccsal folytatott adásvételi ügyletei miatt gyanúsítják a kormányfőt.

Szintén vádat készülnek emelni Saul Elovics és felesége, valamint egy, az érdekeltek között közvetítő személy ellen. Elovicsékat azzal vádolják, hogy megvesztegették a miniszterelnököt, amikor tőle kapott gazdasági előnyökért cserébe nyomást gyakoroltak Netanjahu és felesége kéréseinek megfelelően a Walla hírportál híreire és cikkeire.

Az ezres, "ajándékozási" aktában nem megvesztegetés, hanem a csak három évvel büntethető hivatali vesztegetés és csalás a vád. Ez az ügy a bizonyítékok szerint közel hétszázezer sékel (mintegy ötvenmillió forint) ajándék átadásáról, illetve elfogadásáról szól, amit két milliárdos üzletember, Arnon Milchen és James Packer nyújtott Benjámin és Sara Netanjahunak.

Az ötvenhét oldalas, az érintettekhez eljuttatott vádirat részletesen felsorolja a kétezres akta tartalmát, a Jediót Ahronót című újság lapkiadó-tulajdonosával folytatott beszélgetéseket is, melyekről hangfelvétellel rendelkezik a rendőrség.

A vádirat szerint arról egyeztettek, hogy miként változtassák meg a lap irányvonalát Netanjahu érdekében, s cserébe miféle intézkedésekkel javítja az újság gazdasági helyzetét a kormányfő. Emiatt Arnon Noni Mózesz ellen is vádiratot nyújtott be Mandelblitt megvesztegetés vádjával.

A drámai bejelentés kevesebb mint hat héttel az április 9-re kiírt választások előtt történt, és befolyást gyakorolhat a voksolás kimenetelére, a Netanjahu vezette Likud párt sikerére. A párt képviselői a médiát azzal vádolják, hogy nyomást gyakorolt a legfőbb ügyészre, hogy a kormányfő számára kedvezőtlen döntést hozzon, s boszorkányüldözésnek minősítették a korrupciós ügyeket.
Benjámin Netanjahu bejelentette, hogy az esti híradók kezdetekor, főműsoridőben beszédet mond a kamerák előtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását