2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A merevlemezek és az SSD-k

Az adattárolók közül megkülönböztetjük a tradicionális HDD-t, illetve az újabb SSD-t. A merevlemezek azok a hardware-ek, amelyeket számítógépeink, laptopjaink beépített vagy kiegészítő rendszer elemeként adattárolásra használunk. Az SSD-k elődjei meglepően régen, már az 1970-es években készültek. Természetesen akkor még kereskedelmi forgalomban nem voltak kaphatóak.
2019. február 27. szerda 10:08 - HírExtra
 
Fő tulajdonságaik

Felhasználói szempontból lényegesebb az SSD sebessége és annak tárolási kapacitása. Ez az, amit a vásárlás során elsősorban megnézünk.

Ha SSD beszerzésében gondolkodunk, jó választás lehet a SATA 3 csatlakozású Kingston A400 240GB. Ennek a belső SSD-nek a maximum olvasási sebessége 500 Mb/s, maximum írási sebessége pedig 320 Mb/s.

Működésük

A merevlemezeken az adatok egy mágnesezhető tányérra kerülnek, ezzel szemben az SSD-k már memóriachipeket használnak. Pontosan ugyanolyanokat, mint amilyen egy memóriakártyában vagy USB stick-ben is megtalálható.

Egy modern SSD olvasási sebessége elérheti az 3800 MB/s-ot is. A rendszer fő előnye, hogy a HDD-vel ellentétben nincs mozgó alkatrésze. A fájlokhoz egyszerűen, a memória címzésével lehet hozzáférni, sokkal gyorsabb, mint a hagyományos merevlemezek esetében az író/olvasó fej mozgatása.

Előnyeik

Az SSD-k előnye, ahogy már említettük az, hogy nincs bennük mozgó alkatrész. Ezáltal sokkal kevesebbet is fogyasztanak, sőt már nem is olyan sérülékenyek, mint a HDD-s elődjeik. Az SSD technológiájú merevelemezek jó eséllyel élnek túl egy balesetet, mondjuk egy leesést az asztalról. A mozgó alkatrészek hiányának köszönhetően működése közben ez már teljesen hangtalan.

Az SSD-vel felszerelt számítógépek, laptopok ebből adódóan sokkal gyorsabban működnek, mint a HDD-vel felszerelt társaik. Egy SSD-vel működő, Windows-t futtató számítógép akár harmad annyi idő alatt bebootolhat, a programok indítása pedig ötször-tízszer gyorsabb lehet a HDD-vel szemben. Tehát leszögezhetjük, hogy az SSD-k sokkal gyorsabban működnek, mint a HDD-k. Az SSD egy kicsit drágább megoldás, mint a hagyományos HDD, de tulajdonságait összevetve láthatjuk, hogy megéri a fejlettebb technológiát választani.

A Gigaplaza Webáruház megfizethető és minőségi termékekkel áll vásárlói rendelkezésére. A merevlemezek teljes tárháza mellett egyéb műszaki és háztartásbeli kiegészítőkkel is várják a vásárlókat, érdemes szétnézni online üzletükben. Náluk biztosan jobb áron juthatnunk hozzá ahhoz a termékhez, amit keresünk. A nagy üzletek polcainál mindenképpen, de a legtöbb webáruház árainál is kedvezőbbek az áraik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását