2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Lassul a magyar gazdaság

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke 53,5, azaz a válaszadók az előző havinál kedvezőbb folyamatokról számoltak be, az ütem azonban lassult. A novemberi index kisebb az októberi 57,1 értéknél, és a tizenegyedik legmagasabb novemberi érték 1995 óta - közölte hétfőn a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) az MTI-vel.
2018. december 3. hétfő 13:11 - HírExtra
 

November összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években, az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5, a novembereké pedig 52,3. Az elmúlt három évben a novemberi átlag - leginkább az elmúlt két évnek köszönhetően - magasabb, 56,8 volt, de az idei érték összességében így is átlag feletti novemberi értéknek tekinthető 1995 óta.

A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része csökkent októberhez képest, a változások mértéke hat esetben haladta meg a 4 százalékpontot.

A foglalkoztatottság indexe 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban is. A 2018-as év értékei minden hónapban növekedést mutattak májusig, majd rövid csökkenés jött, ami júliusban ért véget.
A termelési mennyiség indexe csökkent októberi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradt, amivel már harminckilencedik hónapja a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve.

Az új rendelések indexe gyengült, de 50,0 pont feletti értéke az új rendelések állományának emelkedését jelzi az előző hónaphoz viszonyítva.

A novemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett októberhez képest, de az ütem némileg lassult. Az index értéke tizenhárom hónapja ismét 50,0 pont alatt van és az idei a második legalacsonyabb novemberi érték.

A vásárolt készletek harmadik alkalommal emelkednek egy hónap szűkülés után, de enyhe ütemben. Az idei novemberi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és a tizennegyedik legnagyobb novemberi adat.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent októberi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradt, így a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték elmarad az elmúlt három év átlagától, és a negyedik legmagasabb novemberi adat.

A beszerzési árak indexe alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradt, amivel az árak további növekedését jelezi a válaszadók szerint.

A késztermékkészletek szintje novemberben alacsonyabb lett az előző havinál, de a csökkenés üteme nem túl erős. A korábbi novemberi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a hetedik legkisebb 1995 óta - jelezte az MLBKT.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent októberhez képest, de továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvenegy hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. Az exportindex értéke is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradt, ami az export mennyiségének erősebb növekedését jelzi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását