2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kurdok támadtak törökökre

Hét török katona meghalt, kettő pedig súlyosan megsebesült csütörtök reggel a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Batman tartományban. Páncélautójuk mellett a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjai felrobbantottak egy korábban az úttestbe rejtett, házi készítésű pokolgépet - jelentette a Demirören török hírügynökség.
2018. október 4. csütörtök 11:58 - HírExtra
 

Az incidens a tartomány Hasankeyf körzetében történt. A beszámoló szerint a PKK lázadói távirányítóval hozták működésbe a detonátort.

A hét katona, akik közül négy a helyszínen, három pedig a kórházba szállítást követően vesztette életét, a helyi útépítési munkálatok biztosításáért volt felelős. Egyikük altisztként teljesített szolgálatot.
A biztonsági erők légi támogatású hajtóvadászatot indítottak a szökésben lévő felkelők ellen.

A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést a kurd kisebbség függetlenségéért Kelet- és Délkelet-Törökországban. A csoportot Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tartja.

Két és fél év fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a lázadók és a biztonsági erők között, majd Ankara átfogó offenzívát indított a PKK ellen. Azóta legkevesebb 300 civil, a biztonsági erők mintegy 800 tagja és több mint 10 ezer lázadó halt meg az összecsapásokban. 2016 nyarára a felkelők kiszorultak a délkeleti országrész városaiból, a török beavatkozás a térség hegyvidéki területein folytatódik, ahol rendszeresek a rövidebb időtartamú kijárási tilalmak is.

A kurd szakadároknak hosszú hónapok óta a mostani volt a legtöbb török halálos áldozatot követelő robbantása Délkelet-Törökországban.

A biztonsági erők és a PKK között több mint 34 éve tartó konfliktus már mintegy 50 ezer emberéletet követelt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását