2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Képzőművészet Hódmezővásárhelyen

Az elmúlt 25 év magyar képzőművészeti alkotásaiból válogatott kiállítás nyílik a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Képzőművészeti Kollégiuma szervezésében a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban vasárnap - tájékoztatta a Miklós Péter igazgató az MTI-t.
2018. augusztus 15. szerda 16:00 - HírExtra
 

Az NKA működésének negyedszázada során a művészeti alkotómunka támogatásáról gondoskodott annak minden területén. A 25 év, 50 képzőművész, 99 alkotás címet viselő tárlat az ország három vidéki városában mutatja be a közönségnek az NKA által támogatott félszáz művész egy híján száz alkotását.

Az ötven közül harminchat művész alkotásait Hódmezővásárhelyen láthatja a közönség, tizennégy műveit szeptemberben Szentendrén, a MANK Galériában mutatják be, míg a két kiállítás anyaga októberben a balmazújvárosi Semsey-kastélyban együtt szerepel majd.

A kiállítás anyagát az NKA fennállásának huszonöt éve alatt támogatott 1438 művész közül a ma is élők munkáiból válogatta Cs. Tóth János kurátor.

A Tornyai-múzeumban láthatók többek között Aknay János, Balla Attila, László Dániel és a Csongrádi Művésztelepet vezető Nagy Gábor munkái is. Különlegesen hozta a sors, valamint a döntnökök szakmai bírálata, hogy van egy család, ahol mindenki részesült alkotói támogatásban: Kányási Holb Margit textilművész és Fátyol Zoltán képzőművész, valamint gyermekük, Fátyol Viola fotóművész. A családtagok alkotásai a kiállítás egyik különtermében tekinthetők meg. A támogatásban részesült alkotók közül a legfiatalabb a harmincadik életévét alig betöltött Hermann Zsófia festőművész Keszthelyről.

A tárlat anyagának válogatása során Cs. Tóth János igyekezett műfajilag minél sokszínűbb kiállítást összeállítani: a festmények mellett szerepelnek plasztikák, textilből és bőrből készült tárgyak, valamint fotó- és videoművészeti alkotások is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását