2024. április 16. - Csongor
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Sokat kapnak a startupok

Befejezte két 10 éves alapjának lejegyzését a Lead Ventures, Magyarország új tőkealap-kezelője, a két alap öt év alatt 100 millió eurót kíván kihelyezni - közölte a cég az MTI-vel szerdán, hozzátéve, hogy az alapok Magyarországon és a régióban segítik majd azokat a startupokat, amelyek növekedésükhöz tőkét keresnek.
2018. július 25. szerda 14:53 - HírExtra
 

A Lead Ventures 2017 végén alakult, 10 millió forint jegyzett tőkével, az első magyar székhelyű, nemzetközi tevékenységre törekvő kockázatitőke-befektető, amely alapjai révén rövid távon hazai és közép-európai befektetésekre, hosszú távon pedig egész Európára kiterjedő portfólió kiépítésére törekszik.

A Lead Ventures két, egyenként 50 millió eurós alapja közül az egyiket a Mol és az MFB Invest jegyezte le 25-25 millió euró értékben. Ez az alap hazai cégekbe fektet majd, míg a másik alap, amelyet szintén fele-fele arányban jegyzett le a Mol és az Eximbank, a közép-európai régióban működő cégekre koncentrál majd.

A közlemény szerint a két alap a 100 millió eurót - azaz több mint 32 milliárd forintot - 2023. közepéig fogja befektetni, és az első szerződéseket várhatóan már idén aláírják. A Lead Ventures olyan cégeket keres, ahova több mint kétmillió eurót érdemes kihelyezni.

A kockázati tőkealapok létrehozásáról a közlemény idézi Hernádi Zsoltot, az alapok legnagyobb befektetőjének, a Molnak az elnök-vezérigazgatóját, aki elmondta: a Mol 2030-ig szóló stratégiájának a lényege, hogy az új iparágak, innovatív megoldások felé is nyissanak.

Galácz Ábel, a Lead Ventures vezérigazgatója kiemelte: Magyarországon és a régióban az elmúlt években "felnőtt" a startupok és a kockázati befektetők első generációja. "Mi azzal tudjuk segíteni ezt a közösséget, hogy a tőkeigényesebb második, harmadik befektetési körben leszünk a partnerük, és a befektetésen túl tudásátadással is segítjük a növekedési céljaik elérését" - tette hozzá.

A Lead Ventures elsősorban az energetika, a mobilitás, a kereskedelem, a vegyipar, a fenntarthatóság és az IOT (a dolgok internete) területén tevékenykedő vállalkozásokba helyezi majd ki az alapokban felhalmozott tőkét.

Az EXIM az MTI-vel ezzel párhuzamosan közölte: az EXIM az új alappal összesen 4 magyar alapban (az EXIM Exportösztönző Magántőkealapban, az EXIM Növekedési Magántőkealapban, a PortfoLion Regionális Magántőkealapban és az Enter Tomorrow Europe Magántőkealapban) és 5 nemzetközi tőkealapban (így a China CEE Co-operation Fund, China CEE Co-operation Fund II., IFC FIG Fund, az East West Venture Capital Fund alapokban és a Magyar-Kazah Mezőgazdasági Befektetési Alapban) rendelkezik befektetéssel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását