2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Törökország nagyot álmodik

Törökország a hétfőn életbe lépett elnöki rendszer keretében még nagyobb lépéseket tesz majd annak érdekében, hogy a világ 10 legnagyobb gazdasága közé kerüljön - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában az államfői eskütételét követő ünnepségen, az elnöki palota előtt tartott beszédében.
2018. július 10. kedd 08:19 - HírExtra
 

A nagyszabású szertartáson számos ország állam- és kormányfője részt vett, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök is. A ceremóniára a külföldi politikusokon kívül több ezer meghívott érkezett az ország minden részéből.

Erdogan felszólalásában kifejtette: Törökország már az elmúlt időszakban is grandiózus terveket valósított meg, de a jövőben még nagyobb projektekre készül.

A török államfő egyúttal megfogadta: azon fog dolgozni, hogy nemcsak azok számára, akik a június 24-ei elnökválasztáson rá szavaztak, hanem Törökország mind a 81 milliós népessége számára méltó államfő legyen. Hozzátette: a végrehajtó elnöki rendszer a 95 éves Török Köztársaság "megkoronázása" lesz.

Leszögezte, hogy a parlamentáris kormányforma eltörlésével Törökország maga mögött hagyja azt a berendezkedést, amelyért a politikai, társadalmi és gazdasági káoszokon keresztül a múltban súlyos árat kellett fizetnie.

Nyomatékosította: az új időszakban Törökország a demokráciától kezdve az alapvető jogokon keresztül a szabadságjogokig, a védelmi iparon át egészen a határok biztonságáig minden területen fejlődni és erősödni fog.

Erdogan beszédében bejelentette azt is, hogy az első kabinetülésre pénteken kerül sor.

Több vezető ellenzéki politikus hétfőn a ceremónia lemondására, illetve elhalasztására szólította fel Erdogant az előző napi súlyos vasúti szerencsétlenségre és a "nemzeti gyászra" hivatkozva. Vasárnap délután az északnyugat-törökországi Tekirdag tartomány Corlu körzetében kisiklott egy Isztambulba tartó személyvonat, az incidensben 24 ember meghalt és több mint 300-an megsérültek.

Erdogan közölte: kivették a rendezvény programjából az olyan részeket, mint például a népi játékok vagy a lézeres fényshow.

A fogadást követően Erdogan vacsorán látja vendégül a külföldi politikusokat.

Az este végén Erdogan sajtótájékoztatón hirdeti ki a maga mellé választott alelnökeinek, illetve az elnöki kabinetnek, tehát a minisztereinek a névsorát.

Az elnöki rendszer bevezetéséről tavaly áprilisban 51,4 százalékos többséggel népszavazáson döntöttek a törökök. A változtatás életbe lépését a soron következő államfő- és parlamenti választáshoz kötötték, amelyet idén június 24-én tartottak meg és amelyet Erdogan csaknem 52,6 százalékkal megnyert.

Erdogan hétfő délután a parlamentben tette le az államfői esküt. A lépéssel egyebek mellett megszűnt a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki intézmény, és az elnökre szállt át a kormányfő minden jogköre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását