2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Figyelnek a borra

Rendkívüli borkészletfelmérést, illetve országos, minden szőlőfajtára kiterjedő termésbecslést végez a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az idei keresleti-kínálati viszonyok felmérése és a szüreti időszakra vonatkozó árprognózis megalapozása érdekében.
2018. június 5. kedd 09:44 - HírExtra
 

A HNT az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében ismertette: az idei szüretkor is aktív szerepet vállal a borszőlő piaci egyensúlyának megteremtésében, a kereslet és a kínálat összehangolásában.

A közlemény szerint a HNT még május 29-i tanácsülésén döntött a piacszervezési intézkedésekről. Jelezték: az elmúlt évhez hasonlóan az intézkedések részeként közzétesznek egy szabványos szerződésmintát, ami a termelő és a felvásárló jogainak és kötelezettségeinek rögzítésével méltányos keretrendszert biztosít a rövid és a hosszabb távú együttműködéshez egyaránt.

A szakmaközi szervezet az intézkedést úgy dolgozta ki, hogy ne ütközzön a versenykorlátozást és az árrögzítést tiltó uniós és magyar jogszabályi rendelkezésekbe.

A HNT emlékeztet arra: az ágazat 2016-ban elfogadott stratégiájában a legfőbb célkitűzés a piacképes, fenntartható szőlő- és bortermelés, ami csak úgy érhető el, ha a szőlő ára nem csupán a művelés költségeit és az ültetvény amortizációját fedezi, hanem megfelelő jövedelmet is biztosít a szőlőtermelő részére, illetve a szőlőt megvásárló borászatok részéről is kigazdálkodható. Ennek megfelelően a szakmaközi szervezet nem a piaci árviszonyok befolyásolására, hanem arra törekszik, hogy mindkét fél birtokában legyen azon információknak és lehetőségeknek, amelyek révén a legjobb üzleti döntés hozható meg - áll a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását