2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerint sikerült haladást elérni New Yorkban a Kim Jong Csollal, az észak-koreai állampárt Központi Bizottsága alelnökével tartott megbeszéléseken, de még nem biztos, hogy lesz amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó.
2018. június 1. péntek 07:03 - HírExtra
 

Az amerikai diplomácia vezetője a magas rangú észak-koreai tisztségviselővel tartott megbeszélései után csütörtökön rövid sajtóértekezletet tartott, amelyen leszögezte, hogy a Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között tartandó csúcstalálkozó "az életben egyszer adódó lehetőség".

Pompeo hangsúlyozta, hogy az elmúlt 72 órában "nagyszerű haladást" sikerült elérni, és a megbeszélések Észak-Koreával "jó irányban haladnak". Ugyanakkor - újságírói kérdésre válaszolva - azt is mondta: még korántsem biztos, hogy megtartják a csúcstalálkozót. Véleménye szerint egy leendő amerikai-észak-koreai megállapodás megkötéséhez "merész vezetői képességekre" van szükség Kim Dzsong Un részéről. Hozzátette: még sok a munka egy ilyen megállapodás megkötéséig.

Komplikáltnak és régmúltra visszanyúlónak nevezte az észak-koreai problémát, amelynek megoldásához szerinte hosszú időre van szükség. A tárgyalássorozat Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről hosszú lesz és lesznek rosszabb és jobb időszakai is - mondta az újságíróknak.

Donald Trump elnök tisztában van azzal, hogy milyen nehéz probléma az atomfegyver-mentesítés, s az Egyesült Államoknak meg kell győznie Phenjant arról, amit Trump az észak-koreai biztonság garantálásáról mondott - szögezte le Mike Pompeo. Hozzátette: a nyilvánosság előtt nem kívánja megvitatni egy Észak-Koreával kötendő megállapodás tartalmát.

A külügyminiszter bejelentette: az észak-koreai tisztségviselő pénteken a Fehér Házban átadja Donald Trumpnak Kim Dzsong Un levelét.

A sajtótájékoztatón jelen volt Kim Jong Csol is, ám ő nem értékelte a megbeszéléseket, és kérdésekre sem válaszolt.

Kim Jong Csol - aki korábban az észak-koreai hírszerzés vezetője volt - szerdán délután, Pekingből érkezett New Yorkba ahol szerdán este egy manhattani étteremben folytatott megbeszélést Mike Pompeóval. Csütörtökön két alkalommal is tanácskoztak, a tervezettnél jóval hosszabb ideig.

Donald Trump elnök csütörtökön délelőtt a Washingtonhoz közeli Andrews légitámaszponton - ahonnan Texasba repült - újságíróknak azt mondta: "nagyon pozitívak" az eddigi egyeztetések a június 12-re Szingapúrba tervezett csúcstalálkozóról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását