2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Németországból származó klórt tartalmazó tartályokat és az angliai Salisburyben gyártott füstbombákat találtak szíriai kormányerők Kelet-Gútának a Damaszkusz ellen harcoló fegyveresek ellenőrzése alól felszabadított részén - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.
2018. április 20. péntek 07:10 - HírExtra
 

Zaharova emlékeztetett rá, hogy mind az orosz, mind a szíriai vezetés több alkalommal is figyelmeztetett a kormányellenes militánsok által előkészített, vegyi fegyverrel végrehajtandó provokációkra. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szíriai kormányerők által visszafoglalt kelet-gútai területeken korábban is fedeztek fel vegyi laboratóriumokat és vegyi fegyvereket.

Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes közölte: kormányellenes fegyveresek továbbra is akadályozzák, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) ellenőrei eljussanak a Kelet-Gútához tartozó Dúmába, ahol április 7-én állítólag vegyi támadás történt.

A feltételezett incidens miatt az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország egy héttel később katonai csapást mért Szíriára. Zaharova azt mondta, a három szövetséges ország csapásai azt a célt szolgálták, hogy "a radikálisok és a szélsőségesek" rendezhessék soraikat.

A szóvivő közölte, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Staffan de Misturával, az ENSZ szíriai különmegbízottjával pénteken Moszkvában megvitatja majd a szíriai rendezés kilátásait az ország elleni támadás tükrében.

A Szkripal-ügyről szólva Zaharova elmondta, hogy Moszkva továbbra is mindenre kiterjedő válaszokat vár az OPCW-nek és Londonnak feltett kérdéseire, valamint kész a nyomozásban való együttműködésre. Azt javasolta, hogy Nagy-Britannia ne siessen a bizonyítékok megsemmisítésével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását