2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Folyik a kém-ügy

Jogsegélykérelemmel fordult az illetékes brit hatóságokhoz az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) a Julija Szkripal orosz állampolgár ellen az angliai Salisburyben elkövetett gyilkossági kísérlet büntetőügyében - közölte Szvetlana Petrenko, az SZK szóvivője csütörtökön Moszkvában.
2018. március 30. péntek 06:35 - HírExtra
 

Az SZK kérte, hogy bocsássák rendelkezésére a a brit nyomozati anyagok másolatát. Moszkvát a helyszín vizsgálat eredményei érdeklik, ahol Julija Szkripalt az apjával együtt eszméletlenül megtalálták, valamint az orvosi vizsgálat és az elvégzett szakértői elemzésekre kíváncsi. Az orosz hatóság kifejezte készségét az együttműködésre.

A Kremlhez közel állónak tartott Izvesztyija című napilap csütörtöki számában külügyi forrásra hivatkozva azt írta, hogy Moszkva a seattle-i orosz főkonzulátus bezáratására a szentpétervári amerikai főkonzulátus bezáratásával válaszolhat majd. Legalábbis ilyen javaslatot terjesztett fel Vlagyimir Putyin elnöknek az orosz diplomáciai tárca.

A lap emlékeztetett rá, hogy az Egyesült Államok a Szkripal-ügy miatt a seattle-i külképviselet bezáratása mellett 60 orosz diplomatát utasított ki, köztük az orosz állandó ENSZ-képviselet 12 munkatársát. Moszkva erre legalábbis szimmetrikus választ ígért.

A washingtoni orosz nagykövetség egyébként online szavazást indított arról, hogy Oroszország az Egyesült Államokat a vlagyivosztoki, a jekatyerinburgi vagy a szentpétervári főkonzulátusától fossza-e meg. A véleménynyilvánítók 47 százaléka az utóbbi változat mellett döntött.

Jon Huntsman moszkvai amerikai nagykövet az orosz RBK médiakonglomerátum tévécsatornájának nyilatkozva csütörtökön nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az Egyesült Államokban befagyasszák az orosz kintlévőségeket. Mindamellett reményét fejezte ki, hogy Washington és Moszkva viszonya stabilizálódni fog, amihez előbb azonban a két országnak rendeznie kellene egyes problémákat.

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök és lánya, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripal március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában elítélték, de ügynökcsere keretében elengedték.

London a merénylettel az oroszokat gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. A vádak és viszonvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát. Később egy sor EU- és NATO-tagállam, valamint más ország orosz diplomatákat utasított ki. A nyugati országok jelentős részben felsorakoztak Nagy-Britannia mögött, megtorlásul az idegméreggel elkövetett angliai merénylet miatt. Moszkva felajánlotta együttműködését az ügy kivizsgálásában, ugyanakkor kézzel fogható bizonyítékokat követel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását