2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Brexit: óriáscégek költöznek el

A JP Morgan a londoni befektetési részleg munkahelyeinek több mint a negyedét külföldi pénzügyi központokba telepítheti át, ha a brit EU-tagság megszűnésével jelentősen megváltozik a pénzügyi szabályozási környezet - mondta csütörtökön a legnagyobb amerikai bankcsoport vezérigazgatója.
2018. január 25. csütörtök 14:10 - HírExtra
Jamie Dimon a BBC-nek a davosi világgazdasági fórumon adott nyilatkozatában kijelentette: az eddig elvégzett elemzések alapján nem biztos, hogy a cég "már a Brexit utáni első napon" drasztikus munkahely-áttelepítési lépésekre kényszerül.

Ha azonban Londonnak az EU-tagság megszűnése utáni időszakra nem sikerül a jelenlegi pénzügyi szabályozás viszonos fenntartásáról megállapodásra jutnia az Európai Unióval, annak a JP Morgan vezetője szerint "rossz vége lehet".

Dimon szerint ebben az esetben a JP Morgan négyezernél is több munkahelyet telepíthet külföldre a Cityből.

A legnagyobb tőkeértékű amerikai banki konglomerátum 16 ezer alkalmazottat foglalkoztat londoni részlegében.

A JP Morgan vezérigazgatója igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy London globális pénzügyi központként betöltött jövőbeni sikerére is veszélyt jelenthet-e a szabályozási harmonizációról szóló megállapodás esetleges elmaradása az EU-val.

Dimon már a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott - a kilépést pártolók által szűk, 51,9 százalékos többséggel megnyert - népszavazás előtt kijelentette, hogy a JP Morgan négyezer londoni munkahelye is veszélybe kerülhet, ha Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból.

Az áttelepülés lehetőségére nemrég egyenes utalást tett a második legnagyobb amerikai bankcsoport, a Goldman Sachs (GS) vezérigazgatója is.

A Goldman Sachs európai központja szintén Londonban van, ahol a cég több mint hatezer alkalmazottat foglalkoztat.

Lloyd Blankfein, a GS vezérigazgatója azonban néhány hete Twitter-üzenetben közölte, hogy Frankfurtban járt, ahol "remek" tárgyalásokat tartott, "az időjárás is nagyszerű volt", és nagyon jól érezte magát. Blankfein szerint mindez azért is jó dolog, mert a jövőben "még sokkal több időt" fog Frankfurtban tölteni. Üzenetét a #Brexit hívószóval zárta.

A Cityt terhelő Brexit-kockázatokra nagy londoni elemzőházak is felhívták már a figyelmet.

A legrészletesebb elemzést erről a kockázatról az Oliver Wyman globális vállalati tanácsadó cég készítette. A ház modellszámításai szerint a legrosszabb forgatókönyvek megvalósulása esetén az EU-piachoz kötődő üzleti aktivitás a londoni pénzügyi szolgáltatási szektorban 40-50 százalékkal zuhanna, és ez a tovagyűrűző másodlagos hatásokkal együtt 38 milliárd font (több mint 13 ezer milliárd forint) bevételkieséssel és 75 ezer munkahely megszűnésével is járhat.

Egy másik elemzőház, a Centre for London tanulmánya szerint, ha London pénzügyi központja elveszíti hozzáférését az Európai Unió egységes belső piacához, az 70 ezer citybeli pénzügyi szolgáltatási munkahely megszűnéséhez vezethet. A cég szerint ez katasztrófával érne fel, mivel London teljes önálló exportján belül a pénzügyi és egyéb kapcsolódó szolgáltatások exportjának értéke eléri az évi 100 milliárd fontot, a londoni gazdaság teljes exportjának 50 százalékát.

A londoni pénzügyi szolgáltatók elsősorban attól tartanak, hogy a brit EU-tagság megszűnése után elveszíthetik az euróövezeti piacokra szóló passporting-jogokat, vagyis szolgáltatásnyújtási engedélyeiket, különös tekintettel arra, hogy a brit kormány tervei szerint Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnésével egy időben kilépne az Európai Unió egységes belső piacáról is.
 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását