2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

220 milliárd hiányzik az államkaszából

Az államháztartás központi alrendszerének novemberi hiánya 220,8 milliárd forint volt az októberi 182,5 milliárdot követően, az első tizenegy havi deficit 1639 milliárd forintra emelkedett - közölte csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2017. december 8. péntek 07:20 - HírExtra
 
A január-novemberi egyenlegen belül a központi költségvetés 1667,0 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 93,3 milliárd forintos hiánnyal zártak, míg az elkülönített állami pénzalapok 121,3 milliárd forintos többletet értek el.

Az NGM közleménye az októberi hiány magyarázataként emlékeztetett arra, hogy az állam működési és beruházási kiadásain túl novemberben 2,75 millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő kapott a havi ellátásával együtt inflációkövető kiegészítő emelést és a kormány sikeres gazdaságpolitikájának köszönhetően idén először prémiumot. A maximálisan 12 ezer forintos prémium egyszeri juttatás volt, míg a 0,8 százalékos kiegészítés az ellátás összegébe beépülve a jövő év januárjától esedékes 3 százalékos emelés alapjául szolgál majd.

Az 1166,4 milliárd forintos módosított előirányzathoz képest jelentősen nagyobb tizenegy havi deficitet részben az okozhatja, hogy a projektek mielőbbi megvalósulása érdekében a költségvetés változatlanul megelőlegezi az uniós támogatásokat, így az erre folyósított összeg november végéig elérte az 1925,2 milliárd forintot, ami 518,5 milliárddal haladja meg a tavalyi év novemberéig kifizetett 1406,7 milliárd forintot. Ezzel szemben az Európai Unió eddig 381,7 milliárd forintot utalt át a költségvetésnek, 141,1 milliárd forinttal kevesebbet az egy évvel korábbi 522,8 milliárd forintnál.

Közleményében az NGM hangsúlyozta, hogy az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva érdemben növekedtek az általános forgalmi adóból és a személyi jövedelemadóból származó bevételek, valamint a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok. Ez nem adóemelés eredménye, hanem a foglalkoztatás bővülésének köszönhető és kiemelt szerepe van benne a tavaly megkötött hatéves bérmegállapodásnak. A minisztérium ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy jövőre a minimálbér és a szakmunkás minimálbér az idei 15 és 25 százalék után további 8, illetve 12 százalékkal emelkedik, miközben a munkáltatók foglalkoztatáshoz kapcsolódó adóterhe - az eredetileg tervezetthez képest nagyobb mértékben - 2,5 százalékponttal 19,5 százalékosra csökken.

Az előzetes költségvetési jelentésben az NGM leszögezte, hogy az elmúlt időszak folyamatainak tükrében az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiánycél biztonsággal teljesíthető a költségvetési folyamatok kiszámíthatók, az államháztartás stabil.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását