2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Elindult a szavazás a Méltán Híres Civilek kampány győztesére.
2017. december 5. kedd 09:54 - HírExtra
Négy civil szervezet részvételével indította el idei jótékonysági kezdeményezését a The Famous Grouse. A skót whiskymárka tulajdonosa, az Edrington Group számára kiemelten fontos a társadalmi felelősségvállalás: a cég bevételének 10%- át minden évben jótékony célokra ajánlják fel. Skóciában már több mint 80 milliárd forintnak megfelelő összeggel járultak hozzá a közösségek és civil szervezetek fejlesztéséhez, az adományozó tevékenységre pedig nemzetközi viszonylatban is nagy hangsúlyt fektetnek. A márka Magyarországon is fontosnak tartja ennek a hagyománynak a megőrzését, ezért hirdette meg Méltán Híres Civilek kezdeményezését.

A The Famous Grouse Facebook-oldalán megvalósuló kampány december 18-án lezáruló közönségszavazása dönti el, hogy a környezetvédelemmel foglalkozó JÖN Alapítvány, a mozgássérültek szabadidős programjairól gondoskodó Mozduljunk ki! Egyesület, a művészeti és közösségi projekteknek otthont adó FÜGE, vagy a sérült vadmadarak gyógyítását és rehabilitációját végző hortobágyi Madárkórház Alapítvány kapja a Méltán Híres Civilek címmel járó 500.000 Ft értékű támogatást.

FÜGE – Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület

A 2012-ben produkciós szervezetként létrejött FÜGE-nek köszönhetően nyitotta meg kapuit a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház. Amellett, hogy a közösségi térként működő épületben hatvan civil szervezet, színházi- és tánctársulat, független alkotó talált otthonra, a tehetséggondozás terén nyújtott munkájukra a legbüszkébbek. „Évről évre rengeteg fiatal kerül ki a művészeti egyetemekről, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy biztonságos anyagi körülmények között alkossanak. TITÁNium színházi projektünk keretében pályakezdő alkotókat, „ifjú titánokat” karolunk fel, hogy egy mentorprogram keretében sajátíthassák el a színházcsinálás csínját-bínját, illetve saját produkció létrehozásához is minden hátteret megkaphassanak. Mivel már ötödik alkalommal biztosítjuk önerőből a pályázat megvalósulását, nagy segítséget jelentene a The Famous Grouse támogatása” – mondta el Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a FÜGE ügyvezető elnöke.

JÖN Alapítvány

A környezetszennyezés ellen vette fel a küzdelmet a JÖN Alapítvány. A Hulladékvadász.hu közösségi bejelentő oldal létrehozásával minden felelős felhasználót arra ösztönöznek, segítsék az illegális szemétlerakatok felszámolását. Szebenyi Péter környezetmérnök, az alapítvány elnöke szerint pár mozdulattal is sokat tehetünk a tisztább Magyarországért. „A hulladékvadász a legapróbb önkéntes, vagyis elég mindössze öt percet szánnunk a környezetvédelemre ahhoz, hogy változást idézzünk elő. A holnapunk és applikációnk segítségével bárki könnyedén bejelentheti, ha szemetet észlel, elősegítve ezzel a hulladék felszámolását. Jelenleg is országszerte napi több bejelentést kapunk, a támogatást pedig a mobilalkalmazás fejlesztésére szeretnénk fordítani” – hogy még többen válhassanak hétköznapi „Szuperhősökké”.

Madárkórház Alapítvány

Huszonöt évvel ezelőtt a Hortobágyi Nemzeti Parkkal együtt kezdte meg a madarak mentését a Madárkórház Alapítvány. Évente ezer vadon élő madár gyógyításán és rehabilitációján túl a megelőzésre is nagy hangsúlyt fordítanak. A kórházi tevékenyéget kiegészítő madárpark célja az évi 20-30 ezer látogató edukációja, a madarakat és a természetet tiszteletben tartó szemlélet kialakítása. „Az ország első madármentő központjaként missziónk, hogy felhívjuk a figyelmet az emberi civilizáció természetre gyakorolt hatásaira: az összes probléma, ami miatt a sérült szárnyasok hozzánk kerülnek, ide vezethető vissza. A támogatást a „bagolyvárunk” felújítására fordítanánk, ahol jelenleg egy gyöngybagoly-párunk, valamint kuvikok és macskabaglyok élnek és fészkelnek” – mesélte Dr. Déri János, az alapítvány vezetője.

Mozduljunk ki! Egyesület

Az egyesület szakképzett önkéntesei segítségével mozgássérültek számára biztosít szórakozási, „kimozdulási” lehetőséget. Munkájuk révén az érintett huszonévesek szülői segítség nélkül vehetnek részt koncerteken és fesztiválokon - ahogy általában minden fiatal. Zsolnay Dóra szakmai vezető elmondása szerint a nyári szezon egyik legnagyobb programjának megvalósításához lenne szükségük a „Méltán Híres Civilek” kampány támogatására. „2016-ban lehettünk először jelen a Sziget Fesztiválon, 2017-ben pedig megduplázódott a jelentkezők száma, így csapatunknak köszönhetően már 25 mozgássérült és segítője fesztiválozhatott együtt. Amellett, hogy a mozgássérült huszonévesek, hasonlóan korosztályuk többi tagjához, jól érzik magukat, és az új élethelyzetek hozzájárulnak a szocializációjukhoz, a koncertek alatt a többségi társadalom tagjai is találkoznak fogyatékossággal élőkkel, megismerik egymást és megtörténik az ún. “indirekt érzékenyítés”. Idén szeretnénk még több kerekesszéket használó embernek segíteni abban, hogy felejthetetlen élményeket szerezzenek koncerteken és fesztiválokon.”
Forrás: Red Lemon
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását