2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az ősz hangulatát idéző színes programok sorával, köztük Tarisznyavári mulatságokkal, zoknicsatával és országos múzeumpedagógiai konferenciával készülnek Egerben a Múzeumok Őszi Fesztiváljára.
2017. szeptember 28. csütörtök 14:24 - HírExtra
 
Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója a programokat beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a szeptember 25-től november 12-ig tartó eseménysorozat idején kortól és érdeklődéstől függetlenül mindenkit vár az egri vár. Az országos kezdeményezéshez csatlakozva nem kevesebbre vállalkoznak, mint hogy meggyőzzék a látogatókat: a múzeumok izgalmas kincseket rejtenek, nem csupán poros gyűjteményeket.

A fesztivál alatt kiállításaikat, köztük az Acél és aranyat rendhagyó tárlatvezetéssel mutatják be, amely arra is rávilágít majd, hogy a tárgyak értékét azok anyaga és kora mellett történetük is nagyban meghatározza. Jelezte: új elemként nyereményjátékkal is várják az érdeklődőket.

Szalainé Király Júlia, a múzeum közművelődési és múzeumpedagógiai osztályvezetője a programokat részletezve kiemelte: szeptember 29. és október 13. között Tarisznyavári mulatságok címmel régi mesterségeket bemutató foglalkozásokra, ezen belül szombaton családi napra várnak gyerekeket, szülőket és nagyszülőket egyaránt.

Október első és második hétfőjén a Tanárok éjszakájának és az Óvodapedagógusok napjának ad otthont a közgyűjtemény, ahol október 12-én a vár utolsó ostromát felidézve egész napos Zoknicsata-maratont tartanak.

Kinyílik az egri vár

A hagyományos programok egyik kiemelkedő elemeként említette az Egri Vár Napját, amelynek keretében október 17-én "pincétől a padlásig" szélesre tárják a kapukat a látogatók előtt, az állandó kiállítások ezen a napon ingyenesen látogathatók. Másnap Tarka Ősz címmel november 7-ig tartó, Gárdonyi Gézához, a reformáció 500. évfordulójához és az Arany János-emlékévhez kapcsolódó tematikus hetek kezdődnek.

Szalainé Király Júlia a fesztivál egyik legjelentősebb egri mozzanataként beszélt az Országos Múzeumpedagógiai Konferenciáról, melynek november 9-10-én Írók, költők múzeumi térben munkacímmel, immár kilencedik alkalommal adnak otthont.

A sajtótájékoztatón Martonné Adler Ildikó alpolgármester emlékeztetett arra, hogy az egri Dobó István Vármúzeum nemzeti emlékhely, egyben Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeuma. Az intézmény munkatársai azonban nem elégszenek meg ennyivel: időről időre, így a Múzeumok Őszi Fesztiválján is egyedülállóan változatos és színvonalas programokkal szólítanak meg minden korosztályt.

Kiemelte: a múzeumi szakemberekhez hasonlóan a helyi önkormányzat is fontosnak tartja, hogy Eger legemblematikusabb pontját vonzó programokkal és fejlesztésekkel "támogassa meg". E törekvés egyik leglátványosabb eredménye a készülő Európa kulturális fővárosa pályázat, mely a tervezett rendezvények súlyponti helyszíneként tekint a várra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását