2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Boldogság az FHB-nál

Felminősítette az FHB bank több osztályzatát hétfőn a Moody's Investors Service, elsősorban azzal indokolva a lépést, hogy szorosabbá vált az FHB integrációja a magyarországi takarékszövetkezeti szektoron belül.
2017. május 9. kedd 09:08 - HírExtra
 

A Moody's hétfő este Londonban közölte, hogy az FHB eddigi "B3" szintű hosszú távú forint- és devizabetéti besorolását "B2"-re, a hosszú távú partnerkockázati minősítést (Counterparty Risk, CR) "B1(cr)"-ről "Ba3(cr)"-re javította.

A hitelminősítő a bank eddigi "caa2" alapszintű adósminőség-értékelését (baseline credit assessment, BCA) "caa1"-re, a kiigazított BCA-értékelést "caa1"-ről "b3"-ra emelte.

A Moody's bejelentette azt is, hogy az FHB hosszú távú besorolásait és azok input-elemeit további felminősítést célzó felülvizsgálat alá vette.

Az osztályzati lépésekhez fűzött indoklásában a Moody's közölte: a döntés elsődleges oka az, hogy az FHB szorosabbá vált integrációja a magyar takarékszövetkezeti szektoron belül csökkenti az előző tulajdonosi keretek között korábban felmerült vállalatvezetési kockázatokat. Emiatt a Moody's a szektorszintű támogatás esélyeiről kialakított megítélését az eddigi mérsékeltről erőteljesre módosította.

És a jövő?

A további felminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat fő tényezője a Moody's azon várakozása, hogy az FHB önálló pénzügyi mérőszámai fokozatosan javulnak, és mindez együtt valószínűleg újabb osztályzatjavításhoz vezet - áll a hitelminősítő hétfői londoni elemzésében.

A Moody's szerint a BCA-értékelés javítása azt tükrözi, hogy csökkentek az FHB vállalatvezetési kockázatai, miután a magyar takarékszövetkezeti szektor 2016 végén növelte tulajdonosi részesedését. A tényezők közé tartozik a fokozatosan szorosabbá váló integráció, és az is, hogy erősödött a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének ellenőrzése a bank működése felett - áll a Moody's indoklásában.





A BCA-értékelés és a többi minősítési input-elem felminősítési felülvizsgálata az elemzés szerint tükrözi azt is, hogy a Moody's az FHB pénzügyi alapmutatóinak, különösen fizetőképességének a fokozatos javulására számít az elmúlt időszak jelentős vesztesége után. A hitelminősítő felidézi, hogy az FHB 2016-ról 15,5 milliárd forint nettó veszteséget jelentett a 2015-re elkönyvelt 10,55 milliárd forintos nettó veszteség után.

E veszteség elsődleges tényezői között volt a növekvő hitelveszteség-tartalékolás és a nettó kamatjövedelem mérsékelt visszaesése.

Az FHB nem teljesítő követelésállománya ugyanakkor 2016 végére 10,6 százalékra csökkent az egy évvel korábban mért 14,7 százalékról - hangsúlyozza a hitelminősítő.

A Moody's közölte: felminősítést eredményezhet, ha az FHB fizetőképességi kockázata jelentős mértékben csökken, és ha az Integrációs Szervezet jelét adja erőteljes támogatási készségének.
A Moody's szerint a leminősítés rövid távon valószínűtlen, tekintettel az FHB javuló hitelprofiljára, középtávon azonban negatív minősítési következményekkel járhatna az FHB pénzügyi mérőszámainak esetleges romlása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását