2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Megújul az "igazi" vajdahunyadi vár

Az Európai Unió pénzforrásaiból újítják fel az erdélyi vajdahunyadi várat - közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Helyi Közigazgatás és Európai Pénzforrások Minisztériuma.
2017. május 4. csütörtök 16:11 - HírExtra
A tárca honlapján közölt hír szerint Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes szerdán írta alá a kastélyfelújítás finanszírozásáról szóló szerződést. Ennek megfelelően az elkövetkező öt évben 21,88 millió lejt (1,53 milliárd forint) költenek Hunyadi János egykori rezidenciájának a felújítására. Az összeg 98 százalékát az EU pénzforrásaiból biztosítják.



"Vajdahunyad vára Románia egyik legfontosabb gótikus stílusú műemléke, a világ egyik legszebb kastélyának tartják, és azt szeretnénk, hogy a felújítás után az európai normáknak megfelelően hasznosítsuk" - idézte a közlemény a miniszterelnök-helyettest. Sevil Shhaideh egyben reményét fejezte ki, hogy a Románia által lehívott EU-s források év végéig elérik az 5,2 milliárd eurót. Az EU 2014-2020-as költségvetési ciklusában Románia 23 milliárd euró EU-forrást használhat fel.
A felújítási terv készítői azt remélik, hogy a várkastély éves látogatottsága a tavalyi 267 ezerről 348 ezerre emelkedik.

Vajdahunyad vára a 13. században épült gótikus stílusban. Az uradalmat a kastéllyal együtt Zsigmond király katonai érdemeiért adományozta Hunyadi János atyjának, Vajknak. Hunyadi János az 1440-es években kezdte el a családi birtokközpont, Vajdahunyad kiépítését. A várkastély belső tereiben jelenleg történelmi, régészeti és néprajzi tárgyakat állítanak ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását