2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Elevenen eltemetve - folytatódik a küzdelem

A péntekre virradó éjszaka is folytatódott a túlélők utáni kutatás a közép-olaszországi Rigopiano szálloda romjai között, amelyet szerda délután lavina temetett maga alá. Több mint harminc ember tartózkodott benne, eddig két holttestet emeltek ki az épület romjai alól.
2017. január 20. péntek 11:20 - HírExtra
Több mint száz mentő dolgozott péntekre virradóra az 1200 méteres magasságban található Rigopiano hotelnél. Éjszaka reflektorfénynél keresték a túlélőket, annak ellenére, hogy eddig semmi életjel nem érkezett a több méteres hóval beborított épületből. Csütörtök estig két holttestet emeltek ki az épületből, és további két áldozatra bukkantak még, de nem tudtak hozzájuk férni.

Tanulmány alatt


A szállodát a kotrógépek még mindig nem tudják megközelíteni, mivel eddig csak egyetlen szűk utat bírtak "fúrni" a több méter magas hóban. A térségbe speciális mentőegységek és barlangászok érkeztek egész Olaszországból: a hotelhez legközelebbi településen állították fel a bázisukat, és azt tanulmányozzák, hogyan közelítsék meg a terepet, és miként jussanak be az erősen megrongálódott, betemetett épületbe.


A helybeliek szerint, lehetnek még túlélők


Fabrizio Curcio, az olasz katasztrófavédelem vezetője elmondta, hogy az esetleges túlélők és áldozatok keresése nagyon nehéz, mivel a hatalmas mennyiségű hó és az ezzel együtt elsodort sziklák, fák és más törmelékek mintegy szétrobbantották és teljesen megtöltötték a hotel belsejét. Ezért rendkívüli műszaki beavatkozásra van szükség, nehogy a hó megmozdításával ezt a mentőegységeket is maga alá temesse az épület.

Az alsó termekben lehetnek túlélők


A tragédia pillanatában a szállodában több mint harminc személy tartózkodott, személyzet és vendégek, közöttük gyermekes családok is. A hotelt jól ismerő helybéliek abban reménykednek, hogy még lehetnek túlélők, akik esetleg a szálloda alagsorában lévő termekbe menekültek.


Libasorban


A két túlélőt csütörtök reggel találták meg a helyszínre érkezett első mentőegységek, mindketten a hotelen kívül tartózkodtak a lavina pillanatában. Egyikük a szálloda egyik üzemeltetője volt, másik egy vendég, akinek felesége és gyermekei a hotelben maradtak. Utóbbi adta le szerda délután a vészjelzést, de az első mentőegység, sítalpon, csak másnap hajnalra tudta elérni a hotelt.

Vitatkozó szakértők

Francesco Peduto geológus a Huffington Post.it olasz hírportálnak hangsúlyozta, hogy a szállodát nem építették veszélyes zónában, de a rendkívüli időjárási körülmények, vagyis a hatalmas havazás és a földrengés miatt a szállodát evakuálni kellett volna.

Sajtóértesülések szerint a szálloda vendégei készen álltak a távozásra, de a kotrógépekre vártak, hogy járműveikkel útra tudjanak kelni.


A vendégek készen álltak a távozásra



Más szakértői vélemények szerint a szálloda lavinaveszélyes helyen épült.

Az abruzzói Pescara ügyészsége vizsgálatot indított a katasztrófa körülményeinek tisztázására és a felelősök azonosítására.

A Rigopiano hotel két kutyája életben maradt: péntek hajnalban a szállodától 11 kilométerre egy településen találtak rájuk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását